Elektrische fietsen: de testresultaten

De elektrische fiets stijgt in populariteit. Wij hebben hier 12 e-bikes op een rij gezet. Wat zijn de voor- en nadelen? En hoe zit het met de prijs?

LET OP: dit is een oude test uit 2009. U vindt hier de nieuwste van 2014

Antec Vela €2250

Actieradius: eco 58 km, midden 52 km, power 44 km
Gewicht: 27 kg
Oplaadtijd: 4 à 6 uur
Levensduur accu: 500-750 ladingen
Garantie: 2 jaar, 1 jaar op accu, 5 jaar op het frame
Meer informatie: T 026-445 87 77 of www.antec.nl

De rijeigenschappen van deze Nederlandse fiets zijn goed. Wel voel je de aandrijving door het frame heen, zelfs via de handgrepen. Ook is de besturing wat zwaar en nerveus door de motor in het voorwiel. Dat gevoel wordt versterkt door de grote display met fietscomputer en informatie over accu en trapondersteuning. De trapondersteuning is uitstekend. Via de display en de bediening met de schakelaar aan je linkerhand is de trapondersteuning in tien standen in te stellen. Het comfort is voldoende met dank aan een breed en comfortabel zadel en voldoende vering. De remmen zijn goed. De versnelling schakelt niet optimaal, maar het bereik van licht naar zwaar trappen is voldoende. De Antec onderscheidt zich door een Lithium Ion Polymeer accu en een eigen ontwikkelde motor met dubbele waterafdichtingen voor een lange levensduur. De fiets heeft een elektronisch slot dat voor het wegrijden moet worden gedeblokkeerd. Wordt standaard geleverd met een ruime fietstas.

Plus & Min
+ goede trapondersteuning
+ trapondersteuning heel goed te doseren
- stuurt zwaar en nerveus
- uiterlijk spreekt testers niet aan

Batavus Padova Easy Supreme €2199

Actieradius: eco 79 km, normaal 73 km, power 57 km
Gewicht: 29,2 kg
Oplaadtijd: 3 uur
Levensduur accu: 500 ladingen (binnen garantie)
Garantie: 2 jaar, 2 jaar op accu, 10 jaar op het frame
Meer informatie: T 0513-63 89 99 of www.batavus.nl

De fiets straalt kwaliteit en goede afwerking uit. De rij­eigenschappen zijn uitstekend, strak en voorspelbaar. Lichte en betrouwbare besturing en zeer goed rechtuit ­rijdend. De trapondersteuning is voldoende. Bergop zou je echter wel wat extra meewerkende kracht willen. Misschien is daar met een aanpassing van de software iets aan te doen. Via de kleine ronde display, die alle gegevens weergeeft, kun je de drie niveaus van trapondersteuning instellen. Helaas is deze bij zon en/of scherp licht slecht afleesbaar. De display werkt na verwijdering als elektronisch slot. De fiets is erg stil, het zitcomfort is voldoende en ook de vering absorbeert de trillingen van slecht wegdek. Remmen doen hun werk naar behoren. Andere fietsen kunnen u laten schrikken bij het remmen, maar daar hebt u met deze Batavus geen last van. De versnellingen werken zoals het moet; zeven versnellingen zijn voor het karakter van deze fiets voldoende. Standaard meegeleverd is een zadeltas. Het bereik is indrukwekkend.

Plus & Min
+ goede rijeigenschappen
+ nette afwerking
- display slecht afleesbaar
- te weinig trapondersteuning bergop

Flyer C8 €2799

Actieradius: eco 63 km, normaal 56 km, power 50 km
Gewicht: 23-25 kg
Oplaadtijd: 3 uur
Levensduur accu: 500 ladingen
Garantie: 2 jaar, 2 jaar op de accu, 10 jaar op het frame
Meer informatie: T 0255-54 71 31 of
www.amazingwheels.nl

De Flyer is een stukje Zwitsers precisiewerk. Het merk is (nog) niet bekend in Nederland, maar dat zal ongetwijfeld veranderen. Het model lijkt niet echt op een toerfiets, maar dat mocht de positieve reacties van de testers niet drukken. De rijeigenschappen zijn buitengewoon. De testers vonden het een heerlijke, strakke fiets ondanks het zeer open frame. De fiets rijdt met en zonder trapondersteuning zeer licht. De trapondersteuning voelt erg prettig aan, voldoende in de laagste stand en krachtig in de hoogste stand. Het comfort wordt positief beïnvloed door de relatief brede banden en het goede brede zadel. De voorvering geeft de fiets een nog strakker karakter. De remmen zijn voldoende, maar voelen een beetje week aan. De versnelling werkt gewoon goed.

Plus & Min
+ goede rijeigenschappen
+ hoog comfort
- hoge aanschafprijs
- afwijkende vormgeving

Gazelle Chamonix Innergy €2049

Actieradius: eco 51 km, boost 44 km
Gewicht: 26,5 kg
Oplaadtijd: 3,5 uur
Levensduur accu: 600 ladingen
Garantie: 2 jaar, 2 jaar op accu, 10 jaar op frame,
5 jaar op verende voorvork, 5 jaar op lak
Meer informatie: T 0313-42 99 11 of www.gazelle.nl

De Gazelle Chamonix Innergy is dit jaar bekroond tot ‘Fiets van het jaar’. De rijeigenschappen zijn goed, maar worden enigszins nadelig beïnvloed door de motor in het voorwiel, die je sterk voelt trekken. Ook zonder trapondersteuning voel je dat de motor de besturing beïnvloedt. De kracht van de trapondersteuning is redelijk, maar helaas heeft ze maar twee standen: eco en boost. Bergop was er behoefte aan iets meer kracht. De fiets is compact gebouwd en het stuur zit daarom erg dichtbij, dat is wennen. Het comfort is voldoende. Voorvering, verende zadelpen en banden absorberen de trillingen zoals je mag verwachten. De remmen zijn voldoende krachtig, maar week aanvoelend. De versnelling is voldoende voor deze fiets en schakelt licht en precies. De Chamonix is keurig afgewerkt en de uitstraling spreekt de testers aan.

Plus & Min
+ soepele trapondersteuning
+ fraai uiterlijk
- te weinig trapondersteuning bergop
- erg compacte bouw

Gazelle Easy Glider €2149

Actieradius: eco 50 km, boost 33 km
Gewicht: 27,6 kg
Oplaadtijd: 4 uur
Levensduur accu: 500 ladingen
Garantie: 2 jaar, 2 jaar op accu, 10 jaar op frame, 5 jaar
op verende voorvork, 5 jaar op lak
Meer informatie: T 0313-42 99 11 of www.gazelle.nl

De Gazelle Easy Glider is met de trapondersteuning op de trapas en de uitneembare accu midden in het frame een robuuste verschijning. De fiets is kort gebouwd en de rijder heeft daardoor een erg rechte zitpositie. Rijdend mis je de vaart die in de andere fietsen wel zit; hij lijkt niet vooruit te komen. Bergaf met hoge snelheid mis je het vertrouwen vanwege het onstabiele gedrag. De trapondersteuning is voldoende maar niet echt gelijkmatig. Hinderlijk is dat de trapondersteuning wordt bekrachtigd als je bij een stoplicht stilstaat met je voet op het pedaal om aan te zetten voor het wegrijden. Het comfort is voldoende: een standaard zadel en voldoende veereigenschappen. De motor is niet echt stil, maar acceptabel. Remmen zijn goed, maar week. De remgrepen zitten ver weg en zijn bestemd voor handen met lange vingers. Ze kunnen wel dichterbij afgesteld worden. De fiets schakelt uitstekend.

Plus & Min
+ met bijna lege accu nog voldoende
trapondersteuning
+ gerenommeerd merk
- bijgeluid tijdens het rijden
- niet stabiel

Giant Twist Comfort Lite LDS €1699

Actieradius: eco 55 km, normaal 49 km, sport 44 km
Gewicht: 24,5 kg
Oplaadtijd: 6 uur
Levensduur accu: 600 ladingen
Garantie: 2 jaar, 1 jaar op accu, 10 jaar op frame,
2 jaar op verende voorvork
Meer informatie: T 0320-29 62 96 of
www.giant-bicycles.nl

De Giant Twist Lite heeft redelijke rijeigenschappen. Net als bij een aantal andere fietsen met de motor in het voorwiel voel je de aandrijving sterk in het stuur. Zonder aandrijving rijdend, blijft hij zwaar sturen. De trapondersteuning, die ook hoorbaar is, is voldoende instelbaar in de drie standen. De kracht bij ingeschakelde motor is ruim voldoende. De bedieningsknoppen zijn wat aan de kleine kant. De fiets mist een snelheidsmeter en teller. De monoshockvering (één veerelement tussen voorvork en balhoofd) heeft veel ruimte, wat hinderlijk aanvoelt. Het comfort is verder in orde; zadel en banden vangen de trillingen voldoende op. De remmen doen hun werk uitstekend. De versnelling schakelt goed en heeft voor deze fiets voldoende spreiding. Op de vorkstandaard staat de fiets erg stabiel bij het parkeren.

Plus & Min
+ goede trapondersteuning
+ redelijke prijs
- geen snelheidsmeter en kilometerteller
- bijgeluid elektromotor

Koga-Miyata Tesla Tour €2999

Actieradius: eco 72 km, normaal 60 km, power 54 km
Gewicht: 28,5 kg
Oplaadtijd: 2 à 3 uur
Levensduur accu: 500 ladingen
Garantie: 2 jaar, 2 jaar op accu, levenslang op frame
Meer informatie: T 0513-63 01 43 of www.koga.com

Koga-Miyata is de merkfiets in het topsegment. Kwaliteit en afwerking staan hoog in het vaandel van deze Friese rijwielfabrikant. Daar hangt een stevig prijskaartje aan. De fiets heeft uitstekende rijeigenschappen. Hij rijdt en stuurt ontzettend strak en is zeer stabiel. Sportief. De trapondersteuning is prima. De software is in drie trapondersteuningslevels leverbaar. Wij hadden gekozen voor het ‘Toer’-programma, niet het meest sportieve niveau. Vlak voldeed dat uitstekend, maar bergop hadden we eigenlijk wat meer kracht kunnen hebben. Het comfort is goed, maar sportief, dus een hard zadel en stugge vering. De remmen zijn voldoende, maar niet overdreven krachtig. Met de versnelling heb je voldoende in huis om in zeer heuvelachtig gebied aardig uit de voeten te kunnen. De bediening van de trapondersteuning gaat via de grote vierkante display in het midden van het stuur. Uitstekend afleesbaar en met de linkerhand vanaf de handgreep te bedienen.

Plus & Min
+ zeer stijf frame
+ uitstekende afwerking
- hoge prijs
- hard zadel

Montego Ambition N7 €1299

Actieradius: eco 45 km, power 32 km
Gewicht: 27 kg
Oplaadtijd: 5 uur
Levensduur accu: 500 ladingen
Garantie: 1 jaar op accu, 5 jaar op frame
Meer informatie: T 025-126 72 97 of
www.montegofietsen.nl

In vergelijking met de tot nu toe besproken fietsen is het opvallendste verschil de prijs. De rijeigenschappen zijn redelijk. Het frame had wat ons betreft wat stijver mogen zijn. De trapondersteuning komt het best tot haar recht in de powerstand. Rijdend in de ecostand verlang je al gauw naar nog meer wind in de rug. De motor is duidelijk hoorbaar wat op den duur irriteert. Het comfort is voldoende. De zitpositie is goed in te stellen en de vering van de zadelpen en voorvork doen hun werk naar behoren. De remmen werken krachtig en gedoseerd. De versnelling schakelt uitstekend en voldoet voor deze fiets. Onze test was geen duurtest, zodat we de kwaliteit niet op langere termijn kunnen beoordelen. Maar voor de prijs is het een aantrekkelijke fiets. De actieradius valt een beetje tegen waardoor hij niet zo geschikt is voor toertochten.

Plus & Min
+ lage prijs
+ nette afwerking
- accu snel leeg
- bijgeluid elektromotor

Sparta Ion Blackline GL €2349

Actieradius: eco 67 km, normaal 56 km, power 50 km
Gewicht: 28 kg
Oplaadtijd: 3 uur
Levensduur accu: 500 ladingen
Garantie: 1 jaar, 2 jaar op accu, 10 jaar op frame
Meer informatie: T 055-357 87 68 of www.sparta.nl

De Blackline heeft uitstekende rijeigenschappen. Hij rijdt en stuurt ontzettend strak en is zeer stabiel. De trapondersteuning is prima. Voor de trapondersteuning is er keus uit drie standen. De testfiets was geprogrammeerd met het allroundprogramma. Elk programma heeft rijdend drie niveaus: eco, normaal en power. De trapondersteuning is eenvoudig met de linkerhand te bedienen. Op de vlakke weg voldeed trapondersteuning uitstekend. Bergop voel je bij het versnellen de extra kracht tot leven komen en zit je snel op het gewenste snelheidsniveau. Het comfort is goed, zelfs een tikkeltje sportief, dus een stevig zadel en stugge vering. De remmen zijn voldoende, maar niet overdreven krachtig. Met versnelling heb je voldoende in huis om in zeer heuvelachtige gebied aardig uit de voeten te kunnen. De display is bij het stallen van de fiets eenvoudig te verwijderen en werkt dan als elektronisch slot.

Plus & Min
+ uitstekende trapondersteuning
+ fraaie afwerking
- ketting hoorbaar
- bij het instellen van de trapondersteuning
druk je snel op de lichtschakelaar

Sparta Ion XGT €2299

Actieradius: eco 73 km, normaal 61 km, power 54 km
Gewicht: 31 kg
Oplaadtijd: 3 uur
Levensduur accu: 500 ladingen
Garantie: 1 jaar, 2 jaar accu, 10 jaar op frame
Meer informatie: T 055-357 87 68 of www.sparta.nl

De rijeigenschappen zijn goed, zeer stabiel. De besturing wordt niet beïnvloed door de motor in het voorwiel. Wel zijn resonantie van de aandrijving via de voorvork en handgrepen te voelen. Dit is echter niet hinderlijk. De trapondersteuning is door de nieuwe krachtige motor uitstekend. Net als zijn achterwiel aangedreven broertje versnelt de XGT bergop erg gemakkelijk. Bij vlak rijden en een met snelheid van zo’n 25 km/uur voel je geen verschil in de normaal- en powerstand. Opvallend is het gevoelsmatig direct stoppen van de trapondersteuning bij exact 25 km/uur. Het comfort is goed. Geen bijgeluiden, verwaarloosbare resonantie. Het zadel zit ook op lange ritten goed en de vering doet zijn werk. De remmen zijn uitstekend. Goed te doseren en zo nodig sterk vertragend. De versnellingsnaaf in een gesloten kettingkast is een nieuw systeem en biedt minder onderhoud. En je kunt ook schakelen als je stilstaat.

Plus & Min
+ goede trapondersteuning
+ fraaie afwerking
- bediening met handschoen
aan lastig
- trapondersteuning stopt
precies bij 25 km/uur

Trek Navigator T500 €2199

Actieradius: 1e 39 km, 2e 33 km, 3e 30 km en 4e 28 km
Gewicht: 24,8 kg
Oplaadtijd: 3 à 4 uur
Levensduur accu: 600 ladingen
Garantie: 2 jaar, 2 jaar op accu, levenslang op het frame
Meer informatie: T 033-450 90 40 of www.trekbikes.com

Bij de eerste blik zie je al dat de designers veel werk hebben verricht. Zelfs de onder de bagagedrager aangebrachte accu heeft een prachtige vormgeving. De rijeigenschappen zijn als gewone fiets goed. Redelijk stabiel en koersvast. Zodra de trapondersteuning wordt aangezet, krijg je een sterke duw in je rug. Hij gaat er echt vandoor en kan in vier standen worden gezet. Helaas is de trapondersteuning niet gelijkmatig, maar sterk pulserend. Zowel op de vlakke weg als op hellingen. Je krijgt steeds het gevoel dat de fiets ervandoor gaat en direct daarna afremt. Bij 25 km/uur gaat echt het anker uit en denk je dat er iemand stiekem in je rem knijpt. Het belangrijkste: de trapondersteuning is niet prettig. De remmen zijn uitstekend, zeer krachtig en goed te doseren. En de versnellingen zijn zeer uitgebreid.

Plus & Min
+ bijzonder fraaie afwerking
+ rijdt ontzettend licht
- trapondersteuning niet gelijkmatig
- actieradius beperkt

Reactie importeur: “Door een fout in de software had de testfiets een afwijkend rijgedrag. Na het doorvoeren van een software-update is het rijgedrag beduidend beter.”

Union Switch €1799

Actieradius: eco 63 km, normaal 52 km, power 46 km
Gewicht: 28,7 kg
Oplaadtijd: 4 à 5 uur
Levensduur accu: 500 ladingen
Garantie: 2 jaar, 1 jaar op accu, 10 jaar op frame
Meer informatie: T 010-409 11 80 of www.union.nl

De fiets rijdt uitstekend en is erg stabiel. In vlot genomen bochten blijft hij goed onder controle en rechtuit rijdend uitstekend in het spoor. De elektromotor heeft drie standen. De trapondersteuning is behoorlijk krachtig. Je moet eerst rijden voordat de trapondersteuning gaat werken, maar dan wil ze ook gaan. De elektromotor is duidelijk hoorbaar. Hoe langer je echter rijdt, des te minder valt het op; het lijkt alsof hij steeds stiller wordt. Het comfort is voldoende. Het stuur is goed instelbaar. De zit is prima en ook de vering is voldoende. De voorrem is erg krachtig en zou wat ons betreft iets meer begrensd mogen worden. Tevens maakt de voorrem herrie bij sterk afremmen. De achterrem is normaal goed. De fiets schakelt uitstekend en heeft voldoende bereik.

Plus & Min
+ krachtige trapondersteuning
+ fietst goed
- trapondersteuning ruist
- voorrem maakt herrie en is te krachtig

Alternatief: de V-fiets

Niet door ons getest, maar wel het vermelden waard is de V-fiets. Dat is een bouwpakketje waarmee u volgens de makers Ralf Braakman en Maureen Baas elke fiets kunt voorzien van een hulpmotor en bijbehorende accu. U kunt kiezen voor een accu van 2,5 of 4 kilogram en of u de aandrijving in het voor- of achterwiel wilt plaatsen. Het aanpassen van de fiets kunt u zelf doen, maar er zijn ook rijwielzaken die deze zorg uit handen
nemen. Het rijgemak en de actieradius van de V-fiets verschillen natuurlijk per fiets. De Fietsersbond nam de V-fiets onder de loep en was vooral te spreken over de ­lage prijs (vanaf €565). De draden zijn echter lastig weg te werken.

Voor meer informatie: T 06-1752 05 40 of www.v-fiets.com

Lees ook

 

Trefwoorden:

1 Reactie

Door Wil (niet gecontroleerd) op vr, 27-4-2018 - 14:32

De stellafiets vincenza superior nero steps is dezelfde als de fiets van de lidl(1099 euro) afkomstig van

HUIZEN – Supermarktketen Lidl gaat met ingang van aanstaande donderdag e-bikes verkopen. Het is de eerste keer dat zij dit in Nederland gaan doen. Het gaat om het merk Crivit, geproduceerd bij Prophete, dat voor een prijs van € 1099,- verkocht gaat worden. Online kan de fiets nu al besteld worden.

https://nieuwsfiets.nu/2018/04/23/lidl-start-tijdelijke-e-bike-verkoop-m...