Boekrecensie: Menoblues

Getty Images

De eerste editie van Menoblues - Handboek voor vrouwen in de overgang verscheen al in 2009. Ruim tien jaar later bleek het tijd voor een update. De belangrijkste wijzigingen? Aan de vijfde druk zijn hoofdstukken toegevoegd over hormoontherapie en over de relatie tussen menopauze en werkverzuim. Hét overgangsboek is daarmee weer helemaal van deze tijd.

Menoblues is een humoristisch en informatief boek over de reis die vrouwen tijdens de overgang maken, geschreven door twee nuchter denkende gynaecologen die ook nog eens ervaringsdeskundigen zijn. Geschikt voor alle vrouwen én voor partners die hun vrouw beter willen leren begrijpen.

In het boek wordt helder uitgelegd hoe het vrouwenlichaam werkt en wat er tijdens de overgang gebeurt. Opvliegers, vaginale klachten, gewichtstoename, stemmingswisselingen. Het hoort er in deze periode voor veel vrouwen bij en het komt dan ook allemaal aan bod. Gelukkig zijn veel van die gevreesde typische en atypische overgangsklachten goed te behandelen en zelfs te voorkomen. Menoblues geeft praktische adviezen op basis van de nieuwste informatie en inzichten. Hoe ga je bijvoorbeeld om met overgangsklachten op de werkvloer? En wat is de meerwaarde van hormoontherapie?

De auteurs van Menoblues - Wilma Smit (1953) en Pauline Ottervanger (1954) - komen beslagen ten ijs. Tijdens hun loopbaan als gynaecoloog in het Gemini Ziekenhuis in Den Helder en het HagaZiekenhuis in Den Haag hebben zij duizenden patiënten gezien. In beide ziekenhuizen hebben zij een speciaal spreekuur voor vrouwen met overgangsklachten opgezet. Inmiddels houden zij zich fulltime bezig met het geven van voorlichting over het onderwerp.

"Vrouwen maken hun reis door de overgang met verschillende soorten bagage en dat bepaalt mede hoe de reis zal verlopen en hoe deze wordt ervaren. Wij zijn er van overtuigd dat een goede voorbereiding van levensbelang is en dat je tijdens die reis op elk moment voor een andere route kunt kiezen. Het is essentieel dat vrouwen de regie in eigen hand houden."

In de heruitgave van Menoblues vind je niet alleen 101 praktische tips en wetenswaardigheden over de overgang, maar ook de persoonlijke verhalen van bekende Nederlanders en Vlamingen, zoals Pia Dijkstra, Willeke Alberti, Anne-Wil Blankers en Ans Markus. Van Wilma Smit en Pauline Ottervanger zijn ook de overgangsboeken Menoproof (niet meer leverbaar) en Wat elke vrouw moet weten verschenen.

Auteur