Helpt het verwijderen van amalgaamvullingen bij opvliegers?

Arts en journalist Joris Bartstra beantwoordt lezersvragen

vrouw-tandarts
Getty Images

Ik (vrouw, 74) heb al twintig jaar last van opvliegers. Onlangs hoorde ik dat iemand die daar ook last van had haar amalgaamvullingen heeft laten verwijderen en geen klachten meer heeft. Is er inderdaad een verband? 

Joris Bartstra, journalist met artsendiploma.

Nee, ik kan me zo’n verband ook niet goed voorstellen, al weet je het nooit helemaal zeker. Amalgaam is in onbruik geraakt, omdat het voor de helft uit kwik bestaat. Dat is vooral een probleem voor de tandarts en zijn/haar assistent(e) want bij het verwerken komen kwikdampen vrij en het inademen daarvan is de belangrijkste ‘weg’ om kwik in je lichaam te krijgen. Uit de vullingen zelf lekt ook wel iets, maar heel weinig. Het kan wel wat meer worden als je veel tandenknarst of kauwgom kauwt.

Overigens krijg je met één keer in de week zeevis eten veel meer kwik in je bloed dan met de hele week kauwen met een gebit vol amalgaamvullingen. Kwik bindt zich in je lichaam aan stoffen als zwavel en selenium. Te veel kwik in je lichaam kan in theorie een veelheid aan klachten veroorzaken. De bekendste hebben te maken met schade aan het zenuwstelsel (jeuk, tintelingen, pijn, vergeetachtigheid en geestelijke labiliteit), maar ook spierzwakte, speekselvloed en een veelheid aan andere klachten kunnen voorkomen, waaronder ook… zweten en plotseling blozen.

Maar als je een ongemak hebt waar veel vrouwen ook op uw leeftijd nog last van hebben, en je bent verder gezond, dan is kwikvergiftiging een vergezochte verklaring.

Ik zou als u veel last hebt met uw huisarts overleggen. Een lage dosering van een middel tegen depressie wil weleens helpen. Je hele gebit laten uitboren lijkt me duur, onaangenaam en met weinig kans op succes.  

Wil jij ook een vraag stellen aan dokter Joris Bartstra?

Stel hier jouw vraag. Vergeet niet je naam, leeftijd en geslacht te vermelden. Als jouw vraag ook voor anderen interessant is, zal Joris deze beantwoorden en publiceren in het tijdschrift Plus Magazine.

Auteur