Eet uzelf slank!

Controle over uw leefpatroon

Slank worden of blijven: 40 procent van de Nederlandse mannen en 60 procent van de vrouwen is er mee bezig. Toch zijn twee op de vijf Nederlanders te zwaar. Hoe krijgt u uw eetlust onder een gezonde controle?

Overgewicht kan ronduit gevaarlijk zijn. Gewrichtsklachten, suikerziekte, hart- en vaatziekten en ga zo maar door. Het zijn de harde gevolgen van zwaarlijvigheid. Natuurlijk kunnen erfelijkheid, een schildklierafwijking of het gebruik van geneesmiddelen meespelen. Maar in de meeste gevallen is het gewoon een kwestie van te veel eten.

Eet jezelf slank

Een normaal en vooral gezond eetpatroon is de eerste stap naar een slank lichaam. Maar wat is normaal? Iemand die dagelijks zware inspanningen levert, verbruikt meer energie dan iemand die de hele dag achter zijn computer zit. Het lichaam is in balans wanneer de energie-inname (voedsel) gelijk is aan het energieverbruik. Wanneer u meer energie inneemt dan u verbruikt, dan stapelen de calorieën zich op in de vorm van vet.

Verder hangt overgewicht samen met een onregelmatig eetpatroon. Mensen die vaak lijnen, stellen het eetmoment zo lang mogelijk uit met als gevolg: een enorme hongeraanval. Het eerste wat dan in alle haast wordt gegeten, is een tussendoortje dat veelal niet in de categorie gezond valt. Beter is dan ook om elke twee à drie uur iets verantwoords te eten. Het lichaam raakt hieraan gewend en zal dan ook niet spastisch reageren als het even geen voedsel binnenkrijgt. U kunt uzelf dus slank eten, als u maar kiest voor gezonde energieleveranciers. Die energie moet dan natuurlijk wel worden verbruikt.

Jawel: sporten!

Behalve gezond eten, is het noodzakelijk te sporten. Als u begint met sporten gaat uw lichaam de opgeslagen vetvoorraad aanspreken. Om af te vallen is het nodig om dagelijks minstens 30 minuten intensief te bewegen. Vet maakt plaats voor spieren en ook al ziet u er niet direct wat van, het is een stuk gezonder. Maar bewegen doet meer. Als u regelmatig sport, gaan uw hart, longen én hersenen beter functioneren. Hierdoor bent u alerter en kunt u de dagelijkse spanningen beter aan. Sporten houdt u dus lichamelijk en geestelijk fris. Doordat u bewuster met uw lichaam bezig bent, wordt het bovendien gemakkelijker er goed voor te zorgen.

Mentale kracht

Gezond eten, meer sporten: waar haal ik de tijd vandaan? Er is altijd een excuus om in verkeerde leefgewoonten te blijven hangen. Uiteindelijk kost verantwoord kokkerellen en bewegen u minder energie dan ontevredenheid over u lichaam. Een gezonde leefwijze maakt u niet alleen lichamelijk sterker, ook mentaal wint u aan kracht. Doordat u leert uzelf te beheersen krijgt u meer controle over de rest van uw leven. Dit betekent minder spanningen. Want als u lekker in uw vel zit, voelt u zich zelfverzekerder en kunt u de hele wereld aan.