Is onbedoeld wat kilo’s afvallen normaal?

Vrouw op weegschaal
Getty Images

Ik ben een vrouw van 69 jaar. Afgelopen zomer ben ik 5 kg afgevallen. Ik had een heftig voorjaar achter de rug met een ernstig zieke broer voor wie ik mantelzorger was en van wie ik afscheid heb moeten nemen. Ik ben inmiddels wel weer 3,5 kg aangekomen. Ik voel me niet ziek, ben wel moe soms. Ik slik Thyrax voor de schildklier. Is het normaal om op deze leeftijd wat af te vallen of moet ik naar de huisarts?

Joris Bartstra, journalist met artsendiploma.

De grens voor wat normaal is bij onbedoeld afvallen, wordt meestal gelegd bij 5 procent van je lichaamsgewicht in zes maanden. Dus als u 70 kg weegt en u valt meer dan 3,5 kg af, zonder dat u op dieet bent of een andere oorzaak weet, zou u contact moeten opnemen met de huisarts. Bij u was er een duidelijke aanleiding voor het gewichtsverlies. U heeft veel stress gehad en bent waarschijnlijk ook minder aan eten toegekomen - en u bent alweer wat aangekomen, waardoor u onder die grens van 5 procent blijft. Geen reden tot zorg dus, tenzij u duidelijk lichamelijke klachten hebt. Na een turbulente emotionele periode hebben mensen vaak ook tijd nodig om het oude bestaan op te pakken. Je moet zelf weer meer initiatieven nemen, waar je de voorgaande periode eigenlijk door de omstandigheden geleefd werd. Dat u zich alleen daardoor soms al wat moe voelt, vind ik heel begrijpelijk.

Wilt u ook een vraag stellen aan dokter Joris Bartstra?

Stel hier uw vraag. Vergeet niet uw naam, leeftijd en geslacht te vermelden. Als uw vraag ook voor anderen interessant is, zal Joris deze beantwoorden en publiceren in het tijdschrift Plus Magazine.