200.000 senioren waarschijnlijk gekort op pensioen

Getty Images

Zo'n 200.000 ouderen ontvangen vanaf 2017 mogelijk minder pensioen. Het zou het gevolg zijn van financiële problemen bij 27 pensioenfondsen, die zich waarschijnlijk genoodzaakt voelen om te korten.

Zo'n 66 euro per jaar

Dat blijkt uit cijfers van De Nederlandsche Bank (DNB). De pensioenen moeten volgend jaar met gemiddeld 0,5 procent omlaag: omgerekend ongeveer 5,50 euro per maand. Bijna twee miljoen mensen zijn bij deze 27 fondsen aangesloten, waarvan 200.000 gepensioneerden. Door de lage rente en tegenvallende beleggingsresultaten zitten veel pensioenfondsen al langer in zwaar weer.

Grote fondsen niet

ABP, Zorg en Welzijn en Metaal en Bouw, die onder de 'grote vijf' vallen, hoeven op basis van de cijfers volgend jaar (nog) niet te korten. Of zij dat alsnog moeten als de situatie verder verslechtert, wordt pas eind december duidelijk.

"Deze cijfers zijn gebaseerd op 31 maart. De dekkingsgraden zien er nu al heel anders uit", zegt staatssecretaris Jetta Klijnsma. Hoewel er geen tekenen zijn dat de rente binnenkort stijgt, blijft zij optimistisch. Eerder gaf Klijnsma aan de verschillende pensioenpotjes te willen samenvoegen.

Hoeveel AOW krijgt u? Een overzicht

NOS