CNV: AOW-leeftijd naar 65 na 45 jaar werken

Deze week wordt het pensioenakkoord van afgelopen juni verder uitgewerkt. Als het aan het CNV ligt gaat de AOW-leeftijd naar 65 als iemand 45 jaar gewerkt heeft.

45 jaar-plan

Onlangs bleek uit nieuwe cijfers van het CBS dat laagopgeleiden acht maanden later met pensioen gaan dan hoogopgeleiden. ”Zeer onrechtvaardig” zegt CNV-voorzitter Arend van Wijngaarden. “Laagopgeleiden beoefenen vaker zware beroepen. Het zou zeer terecht zijn als de stratenmaker eerder kan stoppen met werken dan de beleidsadviseur.” Met het 45 jaar-plan wil het CNV deze mensen dus tegemoetkomen: “wie kan aantonen dat hij of zij 45 jaar heeft gewerkt, krijgt op 65-jarige leeftijd AOW zonder korting”, aldus Van Wijngaarden. In het pensioenakkoord is opgenomen dat deze plannen verder uitgewerkt worden.

Haalbaarheid

Minister Koolmees van Sociale Zaken heeft eerder bezwaar gemaakt tegen het plan omdat het administratief onhaalbaar zou zijn. Het arbeidsverleden wordt namelijk pas sinds eind jaren negentig bijgehouden. Volgens Van Wijngaarden is dat onzin: “ten tijde van de VUT-regelingen in de jaren 80 konden werknemers zonder UWV al 40 jaar arbeidsverleden aantonen. Vanaf 1998 houdt het UWV sowieso alle dienstjaren bij, dus in de toekomst speelt deze discussie niet meer.”

Bronnen: CNV