Dekkingsgraad pensioenfondsen opnieuw gedaald

In mei 2019 is de gemiddelde dekkingsgraad van Nederlandse pensioenfondsen gedaald van 107 naar 104 procent, meldt onderzoeksbureau Aon.

De beleidsdekkingsgraad zakte van 108 procent naar 107 procent. Daardoor worden mogelijke kortingen aan het eind van 2019 of in 2020 een “steeds realistischer scenario”, stelt Aon.

De gemiddelde beleidsdekkingsraad ligt nog boven het wettelijke vereiste minimum van 104,3 procent. Toch is de verwachting dat de dekkingsgraad de komende maanden nog verder zal wegzakken. Dat komt doordat deze berekend wordt over de afgelopen twaalf maanden. Binnenkort zullen de relatief hoge dekkingsgraden van de eerste helft van 2018 niet meer meetellen in dit gemiddelde.

Na een lichte stijging in april 2019 is de rente in mei 2019 ook verder gedaald. De aandelenbeurzen noteerden ook minnen.

Onderhandelingen nieuw pensioenstelsel

De recente stakingen hebben volgens Aon de onderhandelingen over een nieuw pensioenstelsel op scherp gezet. Er zijn vlug afspraken nodig. De organisatie denkt dat daarbij ook de huidige rekenrente losgelaten moet worden.

Bron(nen):