Eerste Kamer: Verhoging AOW mag géén sigaar uit eigen doos zijn

Martien van Rooijen
Onbekend

De verhoging van de AOW moet niet betaald worden met de afschaffing van de Inkomensondersteuning AOW. Dat stelt een meerderheid in de Eerste Kamer en keert zich daarmee tegen plannen van het kabinet.

Dat schrijft de Telegraaf.

Senator Martin van Rooijen deed een oproep om de kabinetsplannen voor de AOW in 2023 af te wijzen. Daarin staat namelijk niet alleen het voornemen om de AOW gekoppeld te houden aan het minimumloon. Dat is gunstig, omdat op die manier de AOW jaarlijks mee kan stijgen met de inflatie.
Maar in dezelfde plannen wil het kabinet de Inkomensondersteuning AOW afschaffen. In de praktijk zouden AOW'ers er aan de ene kant een paar tientjes per maand bij kunnen krijgen en dat aan de andere kant weer in moeten leveren: een sigaar uit eigen doos.

Van Rooijen wil dat er gezocht wordt naar andere middelen om AOW-koppeling met het minimumloon te betalen. Nu treft deze maatregel alleen ouderen. Een meerderheid in de Eerste Kamer is het met dit deze kanttekeningen eens en dat betekent dat het kabinet opnieuw aan de slag moet met deze plannen.

Auteur