Ga slim om met je geld: pensioen

Fieke van der Lecq: ‘Denk eens na over deeltijdpensioen’

Getty Images

Fieke van der Lecq is hoogleraar Pensioenmarkten aan de Vrije Universiteit in Amsterdam.

Getty Images
'Denk aan de Pensioenschijf van vijf”, zegt  Van der Lecq. “Eerst de AOW, dan het werknemerspensioen, vervolgens individuele pensioenproducten, zoals lijfrentes. Op de vierde plaats staan de eigen bronnen, zoals een eigen woning met afgeloste hypotheek. De vijfde pijler is het menselijk kapitaal. Dat is je eigen inzetbaarheid. Daarin kun je investeren. Probeer fit te blijven en houd je kennis op peil. Zo blijf je aantrekkelijk voor werkgevers.” Wie iets te bieden heeft op de arbeidsmarkt, kan langer doorwerken. “Dat is de effectiefste manier om je inkomen te verhogen. Bijvoorbeeld door  na de pensionering aan de slag te gaan bij een uitzendbureau voor senioren. Of door na de  AOW­leeftijd in loondienst te blijven werken. Je spaart langer voor je pensioen en je uitkering gaat later in. Het resultaat is een hoger pensioen.”
 

Nabestaandenpensioen inruilen

Ook deeltijdpensioen is vaak een goede oplossing. Van der Lecq: “Dan ga je bijvoorbeeld één of twee dagen per week met pensioen, zodat je het rustiger aan kunt doen. Op de overige dagen blijf je werken en bouw je nog pensioen op.”
Voor alleenstaanden is het gunstig om het nabestaandenpensioen te ruilen voor een hoger ouderdomspensioen. “Dat kan als er kapitaal  voor nabestaandenpensioen is opgebouwd”, zegt Van der Lecq. Informeer naar de mogelijkheden  bij je pensioenfonds(en). 
Kiezen voor een hoger pensioen in de eerste jaren van de pensionering en voor een lager pensioen in de jaren daarna, is volgens Van der Lecq ook een interessante optie. “Als je eenmaal in de 70 bent, is je uitgavenpatroon vaak lager.”
 

Rekenvoorbeeld

Een jaar langer werken en een jaar later met pensioen gaan, levert per jaar 6 tot 8 procent meer pensioen op. Wie bijvoorbeeld netto €8000 pensioen per jaar ontvangt, krijgt dan €480 tot €640 per jaar meer. Het exacte bedrag hangt af van de pensioenregeling.
 
Dit artikel is eerder verschenen in Plus Magazine juni 2017. Nog geen abonnee van Plus Magazine? Abonnee worden doet u in een handomdraai!
Bron 
  • Plus Magazine