Ik heb het weer gezellig, houd ik mijn alleenstaande AOW?

Ik ben een weduwnaar van 75 jaar en heb sinds enkele maanden een goed contact met een dame van ongeveer dezelfde leeftijd. Wij wonen 60 km bij elkaar vandaan en doen graag veel dingen samen en blijven dan ook een paar dagen logeren. Wij zijn niet van plan bij elkaar te gaan wonen. Maar hoe zit het met onze alleenstaande AOW. Moeten we ons aan bepaalde regels houden?

Wanneer woon je echt samen en heb je recht op een gewone AOW, die 50 procent van het minimumloon bedraagt? En wanneer is dat niet het geval en krijg je ieder 70 procent, zoals jullie? Veel mensen die op latere leeftijd een metgezel ontmoeten, zijn daar onzeker over. Moeten ze echt inleveren als ze heel geregeld met elkaar omgaan, bij elkaar logeren, er samen op uit trekken? In uw geval hoeft u daar niet bang voor te zijn. U hoeft niet in te leveren. Zo lang u beiden uw eigen woning aanhoudt en daar ook geregeld bent, behoudt u het recht op de hogere AOW voor alleenstaanden.
Belangrijk is ook dat de kosten van de huishoudingen gescheiden blijven. Voldoet u aan die voorwaarden, dan kunt u rustig bij elkaar logeren, samen gezellig eten, samen dingen doen. Dat hoeft u zeker niet stiekem te doen. Het is volgens de regels die er zijn.