Je hebt meer invloed op je pensioen dan je denkt

Zelf bepalen hoe je pensioen eruit ziet? De AOW ligt vast, het pensioenfonds is vaak verplicht, maar toch kan er vaak meer dan je denkt!

Het pensioen bestaat voor de meeste mensen uit verschillende onderdelen. Op sommige daarvan heb je geen invloed op de hoogte van het maandbedrag, maar op andere wel. We zetten het op een rij.

Deel 1: De AOW

Iedereen die in Nederland woont bouwt AOW op: het staatspensioen. De bedragen daarvoor liggen vast: ruim 1.250 euro bruto voor alleenstaanden en stellen krijgen 850 euro per persoon. Wie in het buitenland gewoond of gewerkt heeft, krijgt meestal geen volledige AOW. In dat geval bestaat soms het recht op een aanvulling uit de AIO.

Deel 2: Aanvullend pensioen.

De meeste werknemers bouwen via hun werkgever een verplicht aanvullend pensioen op bij een pensioenfonds. Op mijnpensioenoverzicht.nl kan je snel zien waar je pensioen hebt opgebouwd. Als je met pensioen gaat, keert het fonds uit en dat is ook het moment waarop je invloed kunt hebben op de hoogte van het bedrag dat je iedere maand ontvangt. De regels kunnen per fonds sterk verschillen, maar meestal kan je kiezen voor een hoger bedrag in de eerste jaren en een aanpassing van het eventuele nabestaandenpensioen. Dat kan per maand een verschil van tientallen euro's betekenen! Informeer naar de mogelijkheden bij uw pensioenfondsen.

Daarnaast zijn er steeds meer werknemers die pensioen opbouwen bij andere partijen, zoals verzekeraars, in een zogeheten beschikbare premieregeling. Inmiddels doet zo'n 10 procent dat, vooral werknemers bij kleinere organisaties die niet onder een collectieve arbeidsovereenkomst vallen.
Wie zo pensioen opbouwt, heeft nog meer te kiezen, omdat je in de eerste fase een pensioenkapitaal opbouwt en met die pot mag je gaan shoppen als je met pensioen gaat. Dat shoppen kan enorm lonen, want je kunt het geld gebruiken om zo een direct ingaand pensioen te kopen bij de partij die het beste rendement en/of de beste voorwaarden biedt. Of het geld investeert op een manier die het beste bij je past.
Deze extra flexibiliteit geldt dus niet voor iedereen, maar alleen als je (een deel van) het pensioen hebt opgebouwd via een beschikbare premieregeling. Wil je weten of je ook op deze manier pensioen opbouwt? Informeer dan bij de werkgever of kijk op mijnpensioenoverzicht.nl.

Deel 3: Extra pensioen

Naast de AOW en het pensioen via het werk, bouwen veel mensen een extra pensioen op. Dat kan bijvoorbeeld via een fiscaal aantrekkelijke lijfrente of bankspaarregeling. Je spaart dan bruto om het geld pas uit te laten keren als je in een lagere schijf valt doordat je stopt met werken en dat levert meestal een belastingvoordeel op. Daarnaast hebben veel mensen met een eigen huis vaak overwaarde. Ook die overwaarde kan je soms gebruiken voor een aanvulling op het pensioen. Informeer bij een financieel adviseur naar de mogelijkheden.