Miljard euro pensioengeld 'kwijt'

Jaren geleden kort ergens een baantje gehad? Misschien heb je dan recht op een vergeten pensioen, want er liggen miljoenen euro's aan pensioengeld te wachten om uitgekeerd te worden.

Dat schrijft de Telegraaf.

De vijf grootste pensioenfondsen in Nederland hebben samen 822 miljoen euro apart gezet voor pensioendeelnemers die ze kwijt zijn of die hun uitkering niet opvragen. De deelnemers hebben vaak tientallen jaren geleden voor korte tijd ergens gewerkt en zo toch een klein pensioen opgebouwd. Het gaat vaak om kleine bedragen, maar als geheel gaat het om een pot van miljoenen euro’s die staat te wachten. Er honderden pensioenfondsen, dus in totaal is er veel meer pensioengeld kwijt.

De pensioenfondsen doen er van alles aan om de eigenaren te achterhalen, maar dat lukt  niet altijd. Pensioenfonds PMT (metaal) mist naar schatting de juiste gegevens van zo'n 60.000 deelnemers. Het fonds voor de Zorg (PFZW) probeert nog zo'n 16.000 deelnemers te achterhalen. Soms zijn ze verhuisd en hebben dit niet doorgegeven aan het pensioenfonds en zijn daarna uit beeld geraakt. Vaak gaat het om korte dienstverbanden van tientallen jaren geleden waardoor deelnemers zelf deze pensioentjes ook vergeten.

Zonde, want de tienduizenden vergeten deelnemers hebben en houden recht op deze pensioenen.

Ook een vergeten pensioen?

Wie denkt nog recht te hebben op een vergeten pensioen kan dat zelf achterhalen. Ten eerste via mijnpensioenoverzicht.nl, waar je in principe alle opgebouwde pensioenrechten kunt inzien. Maar als er in het verleden iets mis is gegaan met de koppeling van het BurgerServiceNummer (BSN, voorheen het Sofi-nummer), staan die tegoeden er niet bij. In dat geval kan je het beste contact opnemen met het fonds of de fondsen zelf. Dat kan via mail, brief of telefoon. Als het fonds niet meer bestaat, heeft een ander fonds de tegoeden overgenomen en kan je daar terecht en fondsen kunnen helpen bij die zoektocht.