Nabetaling pensioen pakt duur uit

Veel gepensioneerden hebben duizenden euro's schade geleden door een nabetaling van hun pensioen. De gedupeerden ontvingen vorig jaar van ambtenarenfonds ABP extra pensioengeld, omdat ze jarenlang te weinig hadden gekregen. Maar hierdoor moesten ze extra veel belasting betalen en reeds ontvangen zorg- en huurtoeslagen terugbetalen.

Het pensioenfonds meldt nu dat het werkt aan een compensatieregeling voor de gepensioneerden. MAX-ombudsman Rogier de Haan en tv-programma Meldpunt brachten de zaak aan het rollen. Zij ontvingen veel klachten over de schade en trokken daarom bij ABP aan de bel.

Tweeverdieners de klos

Vorig jaar tastte het ambtenarenfonds diep in de buidel om aan duizenden gepensioneerden alsnog een flinke aanvulling op hun pensioen uit te keren. Het pensioen van tweeverdieners bleekt vaak verkeerd te zijn berekenend.

Dat kostte het pensioenfonds ongeveer 100 miljoen euro. Per gepensioneerde betekende dit een eenmalige uitbetaling van veelal meer dan 10.000 euro.

De gepensioneerden die de extra uitkering van ABP achteraf ontvingen, kregen een forse belastingaanslag en moesten daarnaast toeslagen terugbetalen, zoals zorg- en huurtoeslag en ze raakten voor dit jaar het recht op toeslagen kwijt.

Ombudsman De Haan schat dat de totale schade tientallen miljoenen bedraagt en dringt bij het pensioenfonds aan op spoed bij de afhandeling. U kunt de uitzending hier terugkijken.