Pensioenfondsen staan er beter voor

Getty Images

Voor het zevende opeenvolgende kwartaal is de financiële positie van pensioenfondsen verbeterd. Het vermogen is afgelopen kwartaal gestegen met 63 miljard euro tot 1815 miljard euro, terwijl de verplichtingen gelijk bleven met 1588 miljard euro. De dekkingsgraad is daardoor gestegen naar 114,3 procent, vier procentpunt meer dan een kwartaal eerder.

Dat meldt De Nederlandsche Bank. De dekkingsgraad ligt nu ruim boven de dekkingsgraad van een jaar geleden, 100,3. De beleidsdekkingsgraad ligt nu op 108,2. De beleidsdekkingsgraad is het gemiddelde van de 12 maandelijkse dekkingsgraden. De beleidsdekkingsgraad is belangrijk voor de beslissing om pensioenen te indexeren. Door de hogere dekkingsgraden komt indexatie van pensioenen weer in zicht.

Ook op een andere gebied is dit goed nieuws. Veel deelnemers die hun pensioen van een vorig pensioenfonds willen overzetten naar hun huidige pensioenfonds hebben dat lange tijd niet kunnen doen. Met een beleidsdekkingsgraad van 100 procent of hoger is het mogelijk om deze waardeoverdracht in gang te zetten.

Bron: DNB

Auteur