Afscheid van het werk

Bent u er klaar voor?

Stoppen met werken is voor velen een ingrijpende 
gebeurtenis, zowel voor degene die stopt als voor de partner. 
Enkele adviezen om u mentaal voor de bereiden.

Laat het werk los

Werkt u om te leven of leeft u om te werken? In het eerste geval boft u: als de noodzaak om geld te verdienen wegvalt, kunt u eindelijk aan al die andere leuke dingen van het leven beginnen. Maar als werken je levensinvulling is, zal het meer moeite kosten om je draai te vinden. Het lijkt verleidelijk om een ‘lijntje’ met het werk te houden door contact met oud-collega’s te onderhouden, personeelsbladen uit te spellen en bedrijfsuitjes te blijven bezoeken. Toch helpt dit niet echt. Sterker nog, je wordt er hierdoor juist mee geconfronteerd dat je nu aan de zijlijn staat. Het beste advies: durf uw werk los te laten. Dan komt er plaats voor een nieuwe invulling.

Tijd opnieuw indelen

Een baan van 9 tot 5 geeft structuur. Die structuur moet u straks zelf aan uw bestaan geven. Er zijn mensen die van de ene op de andere dag hun ritme veranderen, uitslapen en zonder vaste bezigheden hun tijd doorkomen. Maar de meesten krijgen na verloop van tijd behoefte aan meer houvast. Iedere week op woensdagochtend tennissen bijvoorbeeld, of naar een cursus of je op vaste dagen inzetten voor vrijwilligerswerk. Blijf wel de baas over uw eigen tijd en geef uzelf de ruimte om te genieten van ontspanning en nietsdoen.

Weet wat u te besteden hebt

Dromen van maandenlang door Europa toeren of verre reizen maken is leuk, maar de uitvoering is vers twee. Vooraf uw geld tellen, voorkomt teleurstellingen. Bedenk ook dat een ander leven een ander uitgavenpatroon met zich meebrengt. Hoeveel pensioen kunt u tegemoet zien, wat bent u kwijt aan vaste lasten en in welk belastingtarief komt u straks? Wilt u binnenkort vervroegd met pensioen, raadpleeg dan een deskundig adviseur. Alles op een rij zetten en realistische plannen maken voorkomt teleurstellingen.

Kies een doel voor uw talenten

Presteren hoeft niet meer, maar dat wil niet zeggen dat uw talenten niets meer waard zijn. Nu kunt u ze inzetten voor een nieuw doel. Er is veel behoefte aan vrijwilligers op allerlei terreinen: helpen op school of in musea, goede doelen ondersteunen, een cursus geven in het buurtcentrum enzovoort. Een interessante studie die u altijd wilde doen of aan de slag gaan met de computer. Sommige gepensioneerden starten een eigen bedrijfje of beginnen een tweede loopbaan met meer vrijheid en minder werkuren. Hebt u een hobby die altijd in de verdrukking kwam omdat u het zo druk had? Dan is het nu de tijd die op te pakken en wie weet kunt u daar uw nieuwe werk van maken. Misschien is uw agenda binnen de kortste keren weer zo vol, dat u verzucht: ‘Hoe heb ik er vroeger nog een baan bij kunnen hebben?’

Ga minder werken

Als u de mogelijkheid hebt om voor uw pensionering minder te gaan werken: maak er gebruik van! U went dan alvast een beetje aan het gevoel dat iedereen ’s morgens naar zijn werk gaat en u thuis een dag moet invullen. Die tijd kunt u goed gebruiken om uw pensioen voor te bereiden.

Koester uw netwerk

Nog beter: breid het uit. Als uw leven voornamelijk bestaat uit werk, werk en werk, hebt u na pensionering ook niemand meer om eens koffie mee te drinken, die uw hulp vraagt bij een klusje of met wie u over de dingen van de dag kunt praten. Gepensioneerden die een goed contact hebben met buren, vrienden, kennissen en/of familie, blijken gemakkelijker met het afscheid van werk om te gaan en hun nieuwe toekomst positief te beleven. Als u de kans krijgt geleidelijk met werken te stoppen, kunt u nu al werken aan nieuwe contacten. Laat uw omgeving weten dat u met pensioen gaat en op zoek bent naar nieuwe activiteiten en contacten. Er zijn heel veel zestigplussers in dezelfde situatie, die de deur uitgaan op zoek naar andere bezigheden. Je ontmoet ze op allerlei clubs, verenigingen, cursussen, 
uitjes maar ook via het internet, dat steeds meer een ontmoetingsplaats voor gelijkgestemden wordt.

Volg een cursus

Biedt uw werkgever een cursus ter voorbereiding op het pensioen aan, grijp die dan met beide handen. Vaak kunt u samen met uw partner nieuwe inzichten en ideeën opdoen én leuke contacten leggen met anderen die voor hun pensionering staan.

Praat met uw partner

Het lijkt zo vanzelfsprekend, maar communicatie met de partner blijkt het verschil te kunnen maken tussen een geslaagde pensionering en een doffe tegenvaller. Voor uw partner - of die nu thuis is of nog werkt - is uw pensionering bijna net zo ingrijpend als voor uzelf. Praat over wat u ervan verwacht. Veel samen doen of juist niet, elkaars ritme volgen of je eigen gang gaan, huiselijke taken opnieuw verdelen enzovoort. Sluit compromissen waar nodig. Zorg ervoor dat u ook dingen alleen of samen met een ander dan uw partner blijft doen. Zo houdt u ook na pensionering een gezonde mix van een leven samen en apart.

Bron(nen):
  • Plus Pensioengids