Bevoordeelt het pensioenstelsel mannen?

Ik ontmoet aan de bridgetafel regelmatig mannen met een eindloonpensioen. Ze wonen in een serviceflat met zorg die ik niet kan betalen. Dat komt omdat het hele pensioenstelsel vroeger een mannenzaak was. Dat maakt me woedend. Kunnen die dure mannenpensioenen niet gekort worden ten gunstige van vrouwen met een piepklein pensioen?

In uw boosheid stelt u een interessante kwestie aan de orde.  Het is nu ondenkbaar, maar vrouwen die nu rond de 65 jaar zijn en hun hele leven hebben gewerkt, hoefden in hun jonge jaren geen pensioenpremie te betalen.

Tot in de jaren ’80 begonnen mannen na hun 25e en vrouwen zelfs pas na hun 30e verjaardag voor hun pensioen te sparen. Men dacht toen heel anders over de houdbaarheid van het pensioen, ook al omdat de mensen tot hun 65e  jaar bleven werken. Pas na 2000 is de minimum leeftijd voor deelname aan een pensioenregeling voor mannen en vrouwen verlaagd naar 21 jaar. Sommigen beginnen nu al op hun 15e ! met het betalen van premies.
Het blijkt dat vrouwen gemiddeld 40% minder pensioen opbouwen dan mannen. Dat komt niet alleen omdat ze later begonnen zijn met de premie, maar ook omdat ze (veel) minder uren werken dan mannen en er vaak ook een paar jaar tussenuit gaan ‘voor  de kinderen.’ Als ze een echtgenoot hebben met een goed pensioen, hoeft dat niet heel erg te zijn, maar bij scheiding of overlijden kan dat later financiële problemen geven.

U bent zo’n alleenstaande, u moet het met een klein pensioentje doen. Maar de dure eindloonregelingen van uw bridgepartners zijn daarvan niet de hoofdschuldige. Die regelingen zijn inmiddels bijna overal afgeschaft.