Brede steun voor flexibele AOW

Tijdens het FD Pensioenverkiezingsdebat bleek onder de aanwezigen veel steun voor een flexibele AOW. Zo zouden mensen zelf moeten kunnen bepalen wanneer ze hun eerste uitkering ontvangen.

'Mensen zelf laten bepalen'

Door de toenemende levensverwachting blijft de AOW-leeftijd stijgen. Toch is tijdens het FD Pensioensverkiezingsdebat is gebleken dat meerdere partijen het niet eens zijn met een universele pensioenleeftijd. Burgers moeten zelf kunnen bepalen wanneer ze de eerste AOW ontvangen. Als ze eerder met pensioen willen, dan krijgen ze de rest van hun leven een lagere uitkering en als ze later met pensioen gaan, dan ontvangen ze juist een hogere uitkering.

Deze flexibele AOW kon tijdens het FD Pensioenverkiezingsdebat rekenen op de steun van de VVD, PvdA, D66 en GroenLinks.

Bepaalde bandbreedte

De flexibele AOW moet wel een bepaalde bandbreedte krijgen, bijvoorbeeld tussen 63 en 72 jaar. "Flexibiliteit in de leeftijd waarop je met pensioen gaat, moet je absoluut inbouwen in een nieuw stelsel", zei Rik Grashoff namens GroenLinks.

Ook Helma Lodders van de VVD noemde een "flexibele AOW een zeer goed voorstel". Wat haar betreft krijgen werknemers ook het recht voor een flexibele leeftijd bij het aanvullend pensioen en krijgen zij het recht om mee te beslissen met de manier waarop het geld belegd wordt. Ten slotte zijn PvdA'er Roos Vermeij en D66'er Steven van Weyenberg voorstanders van een flexibele AOW.

Bron: Financieel Dagblad

3 Comments

Door joost (niet gecontroleerd) op di, 10-1-2017 - 23:13

Het verhogen van de pensioen/aow leeftijd is een neo-liberaal verzinsel om de mensen verder uit te kleden. Omdat het in heel Europa aan de gang is, gaan landen tegen elkaar opbieden in het verschuiven van de leeftijdsgrens (1 Europa maar allemaal concurrent van elkaar) om zodoende loonkosten te kunnen drukken.Immers als er minder mensen op de arbeidsmarkt zijn (vergrijzing) dan is arbeid duur, Marktwerking in een notedop. Dat GL overal in meegaat is niet verwonderlijk, ze willen nu eenmaal graag macht en laten hun principes varen als het er (weer) op aankomt. 1400 miljard in kas bij de fondsen, daar azen D66 en VVD als grootste neo liberalen op. Kun je leuke dingen mee doen - met mijn geld ! De PvdA is gemarginaliseerd dus wat die vindt is niet meer interessant. Geert W, draait straks als een blad aan de boom om dus daar hoeft niemand op te rekenen en het CDA? Die komt weer als vertrouwd aan de macht en voert uit wat D66 bedenkt. Wat die bedenken is elitair gezwam met als enig doel: het beste voor de besten en de rest kan stikken.

Door Johan (niet gecontroleerd) op wo, 7-12-2016 - 11:43

Gewoon iedereen maar dan ook echt iedereen met 65 met pensioen!!!

Door Piet (niet gecontroleerd) op di, 29-11-2016 - 16:49

Ook het alsmaar verder verhogen van de AOW leeftijd moet stoppen.
Dat mensen ouder worden dankzij de medische techniek wil nog niet zeggen dat ze fit for duty zijn.
Een eventuele flexibele AOW verandert daar niks aan, de grens leeftijden gaan dan ook mee omhoog of je krijgt steeds minder, te weinig om nog van te leven.
De politiek beseft niet dat het steeds verhogen van de AOW leeftijd een geestelijke marteling is, zeg maar rustig de menselijke maat voorbij.