PlusOnline.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord

Grote pensioenfondsen maken minder kosten

De administratiekosten per deelnemer van de kleinste pensioenfondsen zijn ruim tien keer groter dan die van de grootste fondsen.

Dit blijkt uit nieuw onderzoek van De Nederlandsche Bank (DNB). Tussen 1992 en 2013 is het gemiddeld aantal deelnemers per pensioenfonds meer dan verviervoudigd. Ondanks technische vooruitgang zijn de uitvoeringskosten per deelnemer licht gestegen. Er blijken grote verschillen in de kosten van de verschillende pensioenfondsen. Bij de kleinste fondsen bedragen de uitvoeringskosten gemiddeld 575 euro per deelnemer per jaar. Bij de grootste is dat 50 euro, ruim 10 keer minder.

Efficiëntie

Verplichte bedrijfstakpensioenfondsen zijn over het algemeen efficiënter dan ondernemingspensioenfondsen: ze hebben gemiddeld 38% lagere kosten. Dit komt mogelijk omdat bedrijfstakpensioenfondsen veelal een meer gestandaardiseerde pensioenregeling uitvoeren. Beroepspensioenfondsen zijn minder efficiënt en hebben 53% hogere kosten dan ondernemingspensioenfondsen. Deze percentages zijn gecorrigeerd voor het aantal deelnemers.

Bron: De Nederlandsche Bank