Klein pensioen afkopen

Vraag van de week

Ik ben 64 jaar en gehuwd. Mijn vrouw krijgt al enige tijd AOW. Ik zelf ga mijn eerste pensioen en AOW pas over een aantal maanden krijgen. Omdat ik zeer binnenkort al 65 jaar word, heb ik van mijn pensioenverzekeraar de vraag gekregen of ik een klein pensioen wil afkopen. Is het verstandig om dit nu of juist later te doen?

Het afkopen en vervolgens uit laten betalen van het afgekochte pensioen kunt u het beste doen wanneer u uw AOW ontvangt. Twee redenen. De eerste reden is dat uw partner op dit moment een partnertoeslag-AOW ontvangt. De afkoop van het pensioen wordt door de SVB gezien als is inkomen met als gevolg dat de SVB de partnertoeslag die uw partner ontvangt zal korten. De andere reden is dat u wanneer u AOW ontvangt in aanmerking komt voor het lagere tarief inkomstenbelasting en dus netto meer overhoudt van uw pensioen.
 
Als u daartoe niet verplicht bent (dit staat er niet voor niets, reageerders) is het overigens aan te bevelen om geen aangifte inkomstenbelasting te doen over 2015. Doet u het wel, dan gaat u een gemiddeld tarief inkomstenbelasting betalen over 2015. Het gemiddelde wordt genomen over de maanden waarin u nog geen en over de maanden waarin u wel al AOW ontving. Omdat u later in het jaar pas AOW-gerechtigd wordt, is het gemiddelde tarief flink hoger dan het tarief dat over de AOW is ingehouden. Het gevolg is dat u door het hogere tarief een naheffing inkomstenbelasting ontvangt.