Nederlands pensioenstelsel nummer 2 in de wereld

Op Denemarken na hebben we in ons land het beste pensioenstelsel ter wereld. Dat beweert adviesbureau Mercer in haar jaarlijkse ranglijst.

25 landen

In de zogenaamde Global Pension Index weegt Mercer de pensioenen van 25 deelnemende landen. Samen dekken deze landen 60 procent van de totale wereldbevolking. Om goed te scoren op de ranglijst moeten de pensioenstelsels van werkgevers en de overheid op orde zijn. Daarnaast kijkt Mercer naar andere componenten, waaronder spaargeld.

Van drie naar twee

Denemarken blijft koploper van de Global Pension Index. Dit jaar passeert het Nederlands pensioenstelsel dat van Australië, dat in 2014 nog op de tweede plaats stond. In deze editie van de lijst scoren Denemarken en Nederland meer dan 80 punten. Zij krijgen daarmee voor het eerst de A-grade. Deze classificering staat voor een eersteklas en solide pensioenstelsel met een hoog integriteitsniveau. Nederland verliest nog wel punten op duurzaamheid.

Straks nummer één?

Vanaf 2016 gaat Mercer ook rekening houden met het feit dat de pensioenleeftijd gekoppeld wordt aan de levensverwachting. Omdat Nederland een van de weinige landen is waar dat het geval is, kan ons pensioenstelsel op dat punt goed gaan scoren. Volgens de ranglijst van verzekeraar Allianz afgelopen september staat Nederland al op de eerste plek. Onderaan de Global Pensioen Index 2015 staan veelal Aziatische landen, zoals Indonesië, China, Japen, Zuid-Korea en India. Zij scoren tussen de 35 en 50 punten.

Softwarebedrijf InBrain maakte in opdracht van Alternatief voor Vakbond (AVV) twee animatievideo's over ons pensioenstelsel. Daarin worden zowel de positieve als negatieve kanten van het stelsel belicht. Op dat moment stond Nederland nog op de eerste plaats van Mercers wereldlijst.

Bron(nen):

4 Comments

Door Peter Colbers (niet gecontroleerd) op vr, 24-1-2020 - 13:17

Dit artikel zal wel in opdracht va Pinokkio Rutte geplaatst zijn dit is de nieuwe VVD
Site

Door Bert (niet gecontroleerd) op ma, 6-1-2020 - 17:31

Het bijna beste pensioenstelsel ter wereld? nou daar merken gepensioneerden niets van. al tien jaar geen indexatie en zelfs kortingen!!!! de pensioenkassen puilen uit ongeveer 1700 miljard, maar indexeren ho maar. Eea door het hanteren van een belachelijke lage rekenrente, opgelegd door de politiek!!! de rendementen zijn rond de 6 procent en de rekenrente is iets van 1 procent!!! Niemand kan het nog uitleggen. al tien jaar geen indexering scheelt de gepensioneerden ongeveer 20 procent! Misschien moet de rekenrente van de politiek zo laag omdat ze weer van plan zijn om een berg poen uit de pensioenkassen te roven?! Het op een na beste pensioensysteem, ja misschien voor de politiek en de directeuren enzo maar helaas niet voor de gepensioneerden!! Bah

Door Bulgur (niet gecontroleerd) op wo, 17-4-2019 - 12:47

Wie dat gezegd heeft is niet juist want Nederlandse aow is het dichtst bij het graf dus straks met 70 aow. Na paar jaar naar het andere kant leuk is dat of niet mensen moeten juist tussen 60 en 70 moeten genieten van hun vrije tijd want op je 70 ste bende meer in ziekenhuis of huis arts dan thuis groetjes

Door Hebing (niet gecontroleerd) op di, 23-10-2018 - 18:47

waarom moet Nederland zo nodig 67 jaar 2021 terwijl vele werken lozen huis wachten op werk ik ben begonnen 1970 eindig 2022 meer 52j stel eens voor je studeert tot 27 jaar tel 52 jaar dat moet eigenlijk 79 jaar waarom niet kijken meer 50 werk heeft recht om te stopen als handwerker fabriek werker enz Laat buitenlanders ook maar komen dan hebben straks helemaal geen pensioen en werk of geld door werkloze.!! Die kunnen gemakkelijk zonder controle zwart werken enz Ik krijg idee NL lijk meer op USA werken tot bijna dood bent niet rusten op ouwe dag