Voor jezelf beginnen na uw pensioen

Geef een nieuwe wending aan uw loopbaan als uitzendkracht of met een eigen bedrijf. Een goede optie voor als u toch wilt blijven werken na uw pensioen!

Niets moet

Sommige mensen zeggen hun werkgever vaarwel en geven een andere wending aan hun loopbaan. Bijvoorbeeld door flexwerken of freelancewerk. Het voordeel is dat niets moet. Wie wil werken zonder zich te binden, kan terecht bij een (gespecialiseerd) uitzendbureau. Het niveau van de aangeboden vacatures verschilt sterk per bureau. Veel uitzendwerk komt neer op eenvoudige klussen zoals koeriersdiensten en licht administratief werk. Maar er zijn ook bemiddelingsbureaus met tijdelijke banen in hun bakken, die beter aansluiten bij de opleiding en ervaring van de oudere werkzoekende. Een aantal bureaus richt zich voornamelijk op de vijftigplusmarkt.

Uitzendbureaus voor senioren

Een greep uit het aanbod:
www.55plus-uitzendbureau.nl, 
tel. 010-404 61 81
www.ervaren-jaren.nl, tel. 0172-41 99 02
www.midlife.nl
www.oudstanding.nl, tel. 020-681 71 00
www.topsenior.nl, tel. 020-412 51 51
www.ervaren-jaren.nl, tel. 0172-419 902

Freelancen

Niet ieder beroep leent zich voor freelancen, maar in een aantal sectoren is het inzetten van tijdelijke krachten schering en inslag. Bent u in zo’n sector werkzaam, dan hebt u baat bij een geolied netwerk dat u te pas komt als u freelancewerk zoekt. Het grote voordeel is dat leeftijd bij freelancen doorgaans geen rol speelt. Niemand die vraagt hoe oud je bent. Bovendien is de gepensioneerde freelancer vaker beschikbaar dan iemand die met het werk een volle boterham moet verdienen. Weet een werkgever u te vinden, dan zal hij bij u aankloppen met lastminute opdrachten. Door specialisatie, knowhow, efficiëntie en beschikbaarheid heeft de senior soms een streepje voor.

Een eigen bedrijfje opstarten

Opvallend veel vijftigplussers beginnen een eigen bedrijf. Als zelfstandige heb je de kans om je opgebouwde kennis en ervaring in alle vrijheid te verzilveren voor eigen risico en rekening.
Wilt u een eigen bedrijf beginnen, kijk dan op: ww.kvk.nl. De site van de Kamer van Koophandel bevat een schat aan praktische informatie, zoals een stappenplan en een speciaal onderdeel voor 65-plus starters.
www.seniorstart.org, een site voor startende ondernemers boven de veertig.

Stappenplan voor een eigen bedrijf

  1. Oriënteer u goed. Brancheverenigingen, de Kamer van Koophandel, de Belastingdienst en een hele trits andere instellingen kunnen helpen bij het verzamelen van de benodigde informatie.
  2. De rechtsvorm. Wordt het een bv of een eenmanszaak? Een accountant, fiscalist of notaris kunnen u daarbij helpen. De Kamer van Koophandel heeft handige folders over dit onderwerp.
  3. Financiën. Hoeveel geld is er nodig voor de nieuwe onderneming? Maak een beginbalans en schrijf een prognose voor het eerste jaar van alle inkomsten en uitgaven.
  4. Ondernemingsplan. Hoe financiert u het nieuwe bedrijf? Neemt u personeel in dienst, gaat u in zee met een partner?
  5. Administratie. Begin al vroeg met het opzetten van een deugdelijke administratie, dat voorkomt later een hoop werk. Neem een goede accountant in de arm.
Bron(nen):
  • Plus Pensioengids
Trefwoorden: