Wat je moet weten over AOW en het pensioen

Krijg ik AOW of pensioen, hoe vraag ik AOW, heb ik recht op vakantiegeld en nog veel meer vragen en antwoorden over pensioen en AOW.

Hoeveel AOW krijg ik?

Dat verschilt per persoon en wordt bepaald aan de hand van meerdere factoren: een volledig overzicht.

Wat is het verschil tussen pensioen en AOW?

AOW is de zogeheten eerste pijler van het Nederlandse pensioenstelsel en wordt door de overheid uitgekeerd. Het pensioen vormt de tweede pijler, waarbij er onderscheid moet worden gemaakt tussen werknemerspensioen - dat wat u via de pensioenregeling van de werkgever opbouwt - en het pensioen dat u zelf via bijvoorbeeld een lijfrente of banksparen opbouwt.

Moet ik mijn AOW zelf aanvragen?

Ongeveer vijf maanden voor u de AOW-leeftijd bereikt, ontvangt u van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) het aanvraagformulier voor de AOW. Heeft u zo’n formulier drie maanden voor u deze leeftijd bereikt nog niet ontvangen, dan kunt u het beste zelf contact opnemen met de SVB.

Krijg ik als AOW’er nog vakantiegeld?

Ja, u bouwt via de AOW vakantiegeld op. Op de website van de SVB (www.svb.nl) ziet u hoeveel dat in uw geval precies is.

Ik wil na mijn pensioen (parttime) blijven werken. Kan dat?

Ja, dat kan. U behoudt hierbij het recht op minimumloon en een minimumvakantietoeslag. U bent echter niet meer via de werkgever verzekerd tegen werkloosheid of arbeidsongeschiktheid. Wel heeft u bij ziekte recht op een ziektewetuitkering. Inkomen uit werk heeft geen gevolgen voor de AOW. Lees meer.

Wat is een eindloonregeling?

De eindloonregeling is een pensioenvoorziening die uitgaat van het laatstverdiende loon.

Wat is een middelloonregeling?

De middelloonregeling is een pensioenvoorziening waarmee pensioen wordt opgebouwd op basis van het salaris van dat jaar. Het reeds opgebouwde pensioen wordt niet aangepast aan een ander salaris. Vaak is er sprake van indexering, zodat de koopkracht intact blijft.

Wat is een beschikbare premieregeling?

De werkgever en - indien afgesproken - de werknemer betalen jaarlijks een pensioenpremie aan de pensioenuitvoerder die dit bedrag bijvoorbeeld belegt of verzekert. Op de pensioendatum wordt van het aldus opgebouwde kapitaal pensioen aangekocht.

Ik wil weten of mijn pensioen straks voldoende is. Kan dat?

Ja, dat kan. Op www.mijnpensioenoverzicht.nl kunt u met uw DigiD inloggen en bekijken hoeveel pensioen u tot nu toe heeft opgebouwd. Deze website houdt geen rekening met de door uzelf opgebouwde bedragen via bijvoorbeeld banksparen of lijfrentepolissen. Op de website van het NIBUD kunt u via een rekenmodule nagaan of uw pensioen straks voldoende zal zijn voor een comfortabel leven.

Bronnen: Autoriteit Financiële Markten (www.afm.nl); Belastingdienst.nl; Rijksoverheid.nl; Pensioenkijker.nl, NIBUD.nl; Sociale Verzekeringsbank (www.svb.nl)

Lees ook: wat is de AOW-leeftijd in Europa?

6 Comments

Door Mabo (niet gecontroleerd) op ma, 6-3-2017 - 08:49

Ook wij komen er nu achter dat, als je niet van alles op de hoogte bent, je je het "apenzuur" kunt schrikken als je de belasting aangifte gaat doen. Man, meer dan 40 jaar hard gewerkt, anderhalf jaar eerder op gehouden[ lichamelijk zwaar werk gedaan] allemaal prima, in november 2015 eerste aow en dus pensioen. 2016 belastingaangifte prima in orde kreeg zelfs nog ietsje terug. Open belastingaangifte 2017 en aan het eind.....meer dan €1500.00 betalen. Mijn vrouw heeft ook aow en een heel klein pensioentje.Dus zoeken,zoeken waar dit vandaan komt. Na verschillende contacten te hebben gehad denken wij nu te weten war het zit. Bij mijn pensioen en bij mijn aow word de loonheffing toegepast, wat dus niet moet. Gelijk bij aow veranderd in nee. Maar dat neemt nu dus niet weg dat wij dit gewoon moeten betalen maar begrijp het nog steeds niet. Als je te weinig betaald..oke, netjes bijbetalen maar door die verandering krijg ik ook bijna €150.00 minder aow per maand. Nu lees ik veel over het zogenoemde progressieve beleid bij gepensioneerde, maar kan iemand mij dat eens uitleggen wat dat dan precies is, snap er geen "jota"van. Hoop nu in ieder geval volgend jaar niet weer zo een verrassing te krijgen maar er wel iets van kan terughalen. Vind dit niet meer leuk.

Door John (niet gecontroleerd) op wo, 10-8-2016 - 11:18

Zoals gebruikelijk staat er niet bij de AOW berekening als de partner GEEN AOW krijgt. Dat kan namelijk als deze werkt voor een volkenrechtelijke organisatie. De partner heeft dan geen recht op AOW.

Door Jeanne (niet gecontroleerd) op di, 2-8-2016 - 17:26

De AOW is geen pensioen maar een uitkering.
In de andere Eurolanden is een pensioen bijna altijd van overheidswege. Daar is het dus wel een pensioen. Wij hebben een prachtig systeem, gebaseerd op onderlinge solidariteit! De Nederlandse pensioenpotten laten andere landen bijna bloed ruiken van hebberigheid.
Oppassen dus!

Door Paul Schellekens (niet gecontroleerd) op di, 2-8-2016 - 12:02

Vraagje over pensioenen; ik heb in het verleden bij Zwitserleven pensioen opgebouwd; momenteel doe ik dat bij ABP en helaas was het bij de overgang niet mogelijk de reserves van Zwitserleven over te zetten.
Nu lees ik dat Zwitserleven overgenomen is door een Chinese partij en dat het maar een haar heeft gescheeld of het bedrijf was failliet gegaan en pensioenhouders waren de sigaar.
pensioen opbouw is verplicht; is het dan niet zo dat een pensioenpartij gelden moet reserveren? en kan ik zwitserleven alsnog verplichten mijn pensioen over te zetten naar ABP of moet ik als een mak schaap maar afwachten en hopen dat het goed komt?

Door Marian (niet gecontroleerd) op di, 2-8-2016 - 11:57

Het is weer erg triest om te vernemen dat de belasting op het pensioen per maand aan het stijgen is momenteel. ik krijg 19 augustus mijn AOW, maar betaal dan al 29% belasting daar over. Kan ik dan de hypotheeklasten op mijn naam zetten? Deze maatregel is weer zo'n addertje onder het gras van deze regering!!!

Door M.Steenhof (niet gecontroleerd) op ma, 16-5-2016 - 13:00

Ik zou graag weten wat ik aan inkomsten heb als mijn echtgenoot komt te overlijden. Wij beiden zijn van de AOW leeftijd en mijn echtgenoot vangt pensioen van 3 instanties.......tot aan zijn overlijden en dan stopt het. Ik denk te weten dat ik van de pensioen uitkerende instanties niets vang. Wat er overblijft is dus de AOW maar hoeveel is dat dan?