Pijn bij het vrijen na operatie

Getty Images

Mijn man heeft erg veel moeite met het feit dat er geen gemeenschap mogelijk is zonder veel pijn. Kunt u mij raad geven?

Suzet

Henriëtte Schoones, seksuoloog en relatietherapeut

Ik heb een arts en een apotheker geraadpleegd met de vraag of zij een alternatief hadden voor Premeno. Zij adviseerden mij dat wellicht Synapause een optie zou kunnen zijn maar dat moet je echt met je oncoloog overleggen. Ik denk dat je gynaecoloog hier ook wel aan gedacht heeft maar niet heeft voorgeschreven.

Beide artsen gaven het advies een erkende seksuoloog NVVS te raadplegen. Naast het medische aspect kunnen hierin ook een aantal andere aspecten een rol kunnen spelen namelijk de psychologische en relationele factoren. Belangrijk hierbij kunnen onder andere de  verwachtingen van de seksuele relatie zijn.

Ik weet niet hoe jullie seksuele relatie was vóór de darmkanker maar terug naar hoe het vóór die tijd was is meestal niet realistisch. Verandering van het lichaamsbeeld, beleving van de seksualiteit en verwachtingen van de partner spelen hierin een belangrijke rol.

Jullie zouden samen, met behulp van een seksuoloog, kunnen kijken of jullie seksuele relatie op een andere manier vorm gegeven kan worden. Seksuologen geven vaak een pijnverbod want pijn en seks gaan niet samen. De seksuele relatie zou jou ook meer moeten gaan opleveren dan nu het geval is.

Heb jij ook een gezondheidsvraag? Klik hier en stel je vraag aan Henriëtte Schoones!