Wat veroorzaakt pijn bij het vrijen?

Ik heb ongelooflijk veel pijn bij het vrijen, soms zo erg dat ik even moet gaan liggen en een paar minuten niet kan lopen. Met als gevolg dat ik nog maar een keer per maand seks heb. Ik merk dat dit voor frustraties zorgt bij mijn vriend. Een paar jaar geleden had ik dit probleem niet. Waar kan het aan liggen?
Lotte
 
Bij pijn bij het vrijen is de eerste stap naar de huisarts om te laten onderzoeken of er een medische oorzaak is. Verder is het belangrijk wat voor pijn het is: Heb je een branderige of schrijnende pijn bij de ingang van de vagina? Deze pijn komt het meeste voor. Er ontstaat een branderig gevoel bij penetratie tijdens of na de gemeenschap. Ook plassen kan een branderig gevoel geven na gemeenschap.
 
Of heb je pijn na gemeenschap? Dit kan ontstaan doordat de bekkenbodemspieren heel gespannen zijn tijdens het vrijen. Ontspanningsoefeningen en bekkenbodemreëducatie bij een gespecialiseerde fysiotherapeut helpen goed. Of is het diepe pijn? De diepe pijn kan ontstaan omdat de penis tegen de baarmoedermond aanstoot. Ook darmafwijkingen of endometriose of andere gynaecologische aandoeningen kunnen deze klachten veroorzaken. Bij diepe pijn kan een andere houding ,waarbij de penis minder diep in de vagina komt, al helpen.

Vicieuze cirkel

De meeste vrouwen zijn in een vicieuze cirkel terecht gekomen van angst-spanning en pijn. Hierdoor raken ze onvoldoende vochtig en zijn ze onvoldoende opgewonden door constante angst voor pijn waardoor je de bekkenbodemspieren weer aan gaat spannen en gaat verkrampen. Je zou ook een vaginale infectie kunnen hebben.

Mijn advies is: ga eerst naar de huisarts. Praat over je pijnklachten. Ik weet niet of je al glijmiddel hebt geprobeerd. Dat kan ook helpen! Vanuit de praktijk hoor ik goede berichten over Pjur Med premium Glide. Wanneer er geen medische oorzaak aan deze klacht ten grondslag ligt, kan een geregistreerde seksuoloog NVVS zeker uitkomst bieden. Mijn ervaring is dat deze klacht goed op te lossen is.

 
Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.

Henriëtte Schoones is gespecialiseerd in seksuele en relatieproblemen. Ze heeft een eigen praktijk voor seksuologie en relatietherapie in Tiel en werkt als seksuoloog in Ziekenhuis Rivierenland in samenwerking met de gynaecologen.

4 Comments

Door Jans (niet gecontroleerd) op wo, 26-2-2020 - 16:35

Onder 'vrijen' versta je 'penetratie' neem ik aan als ik je verhaal lees. Maar vrijen is zoveel meer! Laat die penetratie eens even zitten en windt elkaar op een andere manier echt op (zoenen, strelen etc.) waarbij je ook echt tijd neemt om opgewonden te raken. Doorgaan terwijl het pijn doet is zinloos, waarom zou je (en je vriend) dat willen? Je kunt wel een glijmiddel gebruiken, maar dan ga je eigenlijk mee in het tempo van de man en ben je toch gericht op penetratie. Het is wel zinvol om een lichamelijke oorzaak uit te sluiten omdat je eerder blijkbaar geen last had. Was je toen wel voldoende opgewonden, of deed je het toen ook om je te zorgen dat je vriend niet 'gefrusteerd' raakte? Cijfer jezelf niet weg, jouw seksueel genot en plezier is net zo belangrijk als dat van je vriend!

Door jeanette (niet gecontroleerd) op wo, 26-2-2020 - 10:20

Misschien kunnen vooral De Heren zich eens 'n keer leren beheersen? er is meer in het leven dan alleen maar Sex. Ik zou niet willen dat mijn partner door mij zoveel pijn krijgt en allerlei onderzoeken moet doen en troep slikken omdat Mijnheer zonodig moet. Mijnheer is ervan af en Mevrouw loopt nog weken met pijn en ander ongemak. Dan maar geen relatie liever vrij en blij zonder pijn en ongemak.

Door Marian (niet gecontroleerd) op di, 25-2-2020 - 20:52

Ik denk dat je LS hebt.

Door Lux Voetreflext... (niet gecontroleerd) op vr, 2-11-2018 - 19:57

In mijn praktijk komen meerdere vrouwen met deze klachten. In meerdere gevallen wordt er nu Aloe Vera Gelly, van Forever Living Products gebruikt met zeer goed resultaat. Een TOP product en zeer breed inzetbaar. Ook ik ben zelf ervaringsdeskundig. Met vriendelijke groet, José Lux