Wat veroorzaakt pijn bij het vrijen?

Getty Images

Ik heb ongelooflijk veel pijn bij het vrijen, soms zo erg dat ik even moet gaan liggen en een paar minuten niet kan lopen. Met als gevolg dat ik nog maar een keer per maand seks heb. Ik merk dat dit voor frustraties zorgt bij mijn vriend. Een paar jaar geleden had ik dit probleem niet. Waar kan het aan liggen?

Lotte

 
Bij pijn bij het vrijen is de eerste stap naar de huisarts om te laten onderzoeken of er een medische oorzaak is. Verder is het belangrijk wat voor pijn het is: Heb je een branderige of schrijnende pijn bij de ingang van de vagina? Deze pijn komt het meeste voor. Er ontstaat een branderig gevoel bij penetratie tijdens of na de gemeenschap. Ook plassen kan een branderig gevoel geven na gemeenschap.
 
Of heb je pijn na gemeenschap? Dit kan ontstaan doordat de bekkenbodemspieren heel gespannen zijn tijdens het vrijen. Ontspanningsoefeningen en bekkenbodemreëducatie bij een gespecialiseerde fysiotherapeut helpen goed. Of is het diepe pijn? De diepe pijn kan ontstaan omdat de penis tegen de baarmoedermond aanstoot. Ook darmafwijkingen of endometriose of andere gynaecologische aandoeningen kunnen deze klachten veroorzaken. Bij diepe pijn kan een andere houding ,waarbij de penis minder diep in de vagina komt, al helpen.

Vicieuze cirkel

De meeste vrouwen zijn in een vicieuze cirkel terecht gekomen van angst-spanning en pijn. Hierdoor raken ze onvoldoende vochtig en zijn ze onvoldoende opgewonden door constante angst voor pijn waardoor je de bekkenbodemspieren weer aan gaat spannen en gaat verkrampen. Je zou ook een vaginale infectie kunnen hebben.

Mijn advies is: ga eerst naar de huisarts. Praat over je pijnklachten. Ik weet niet of je al glijmiddel hebt geprobeerd. Dat kan ook helpen! Vanuit de praktijk hoor ik goede berichten over Pjur Med premium Glide. Wanneer er geen medische oorzaak aan deze klacht ten grondslag ligt, kan een geregistreerde seksuoloog NVVS zeker uitkomst bieden. Mijn ervaring is dat deze klacht goed op te lossen is.
 
Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.

Henriëtte Schoones is gespecialiseerd in seksuele en relatieproblemen. Ze heeft een eigen praktijk voor seksuologie en relatietherapie in Tiel en werkt als seksuoloog in Ziekenhuis Rivierenland in samenwerking met de gynaecologen.