Is het ongezond om uw buik in te houden?

Buik intrekken is kwalijker dan je denkt

Getty Images

Uw buik inhouden wanneer u in badkleding rondloopt of wanneer er een foto wordt gemaakt: het is voor veel mensen een gewoonte, bewust of onbewust. Toch kunt u er maar beter direct mee stoppen, want het intrekken van de buik is minder onschuldig dan u denkt.

Waarom we onze buik inhouden

Voor de een is het inhouden van de buik aangeleerd gedrag om slanker te lijken, voor de ander is het een basisspanning in het lichaam die zich ook op andere plekken uit, zoals in de nek-, schouder-, rug-, bekkenbodem- en bilspieren. Naast dat het de mentale gezondheid niet ten goede komt — het idee dat je lichaam niet goed genoeg is, blijft namelijk gevoed worden, is het ook voor de fysieke gezondheid een slechte zaak om je buik in te trekken.

Gevolgen van buik inhouden

Volgens stressconsulent en fysiotherapeut Raf Frateur kun je veel beter je buik de ruimte geven om te ademen. “De bewegingsvrijheid van het middenrif wordt behoorlijk beperkt”, vertelt Frateur tegen Het Laatste Nieuws. “Het middenrif is onze belangrijkste ademhalingsspier. Ze is verantwoordelijk voor onze buikademhaling én ondersteunt de werking van onze maag en darmen. Als je niet meer ruim naar je buik kunt ademen, zal je hoger en oppervlakkiger ademen. Zo word je zenuwachtiger, gejaagder, onrustiger. Je kunt zelfs — vaak onopgemerkt — hyperventileren.”

En dat is niet alles: “Bovendien is onze middenrifbeweging ‘de masseur’ van onze maag en darmen,” vertelt Frateur verder. “Als we onze buik constant intrekken, werken we deze masseur tegen en kunnen er heel wat spijsverteringsklachten ontstaan.”

Problemen in bed

Volgens sekstherapeut Rosie Rees weten veel mensen niet eens dat ze hun buik inhouden, zo vertelt Rees aan Body and Soul. “Men is er zo aan gewend geraakt, van kinds af aan al, dat het normaal voelt.” Volgens Rees kan het inhouden van de buik zelfs voor problemen in bed zorgen. De bekkenbodem wordt namelijk te veel geactiveerd, waardoor vooral mensen met een vulva moeite zullen hebben met het krijgen van een orgasme.

Probeer dus te ontspannen wanneer je een volgende keer merkt dat je je buik inhoudt. Naast dat het niet nodig is, is het ook nog eens gezonder.

Auteur 
Bron 
  • hln.be
  • Margriet
  • Body and Soul