Mythes over trainen en vet

Dunner door de trilplaat?

Getty Images

Denkt u dat u een slanke buik krijgt door veel buikspieroefeningen? Dan heeft u het mis. Er bestaan nogal wat misverstanden over trainen en vet. Hierbij een overzicht van de tien meest gehoorde mythes.

Mythe 1) Vet kan veranderen in spieren

Spieren en vet zijn van een andere substantie. Daarom kunnen spieren en vet niet in plaats van elkaar komen. U kunt wel het lichaamspercentage aan vet verminderen en spierweefsel verhogen. Om meer spieren op te bouwen, moet u simpelweg een goed trainingsschema volgen. Om minder vet te krijgen, moet u uitgebalanceerd eten.

Mythe 2) Alleen trainen met elektrische spierstimulatoren is genoeg

Helaas, met een spierstimulator alleen zult u waarschijnlijk geen grote spierbundel worden. Met elektrische stroom kunt u spieren laten samentrekken. Maar deze kleine spiercontracties zijn echter niet voldoende om groot resultaat te boeken. En bij verkeerd gebruik kunt u er zelfs uw huid mee verbranden in plaats van vet!

Mythe 3) Trilplaten laten vet verdwijnen

Trilplaten spannen de kroon wat betreft de loze beloften over de resultaten. Onderzoek wijst uit dat dezelfde oefeningen, met of zonder trilplaat, u exact dezelfde resultaten opleveren. Met winkelen verbruikt u ongeveer evenveel energie als wanneer u op de trilplaat staat. U moet zo'n 7000 minuten trillen om 1 kilo vet kwijt te raken.

Mythe 4) Conditietraining werkt het beste om vet te verliezen

Conditietraining is belangrijk, toch is spiertraining jarenlang sterk onderschat. Spieren verbranden meer calorieën dan vet, ook in rust. Hoe meer spieren u heeft, hoe meer u verbrandt, waardoor het makkelijker wordt uw gewicht onder controle te houden.

Mythe 5) Om vet te verbranden, moet u lang trainen op een lage intensiteit

Wat aan het einde van de dag uitmaakt, is hoeveel calorieën u in totaal hebt verbruikt. Als u vet wilt verbranden, moet u meer verbruiken dan u binnen krijgt. Het beste trainingsprogramma verschilt dan ook per persoon.

Mythe 6) Door veel buikspieroefeningen te doen, krijgt u het vet rond de buik weg

Hoeveel buikspieroefeningen u ook doet, het vet rond uw middel zal er niet door verdwijnen. Voor zichtbare buikspieren moet u een zeer laag vetpercentage hebben. Daarvoor is een complete training (meer verbruiken) en een evenwichtige voeding (minder innemen) nodig.

Mythe 7) Voor 'slanke spieren' moet u veel herhalingen met weinig gewicht doen

'Slanke spieren' bestaan helemaal niet! Hoe uw lichaam eruitziet, wordt door twee dingen bepaald: hoeveel vet u heeft en hoeveel spiermassa u heeft. U kunt de hoeveelheid vet verminderen, waardoor de spieren beter zichtbaar worden en er meer vorm in uw lichaam komt.

Mythe 8) Met de nieuwste fitnesstrends, zoals body balance, pilates en yoga verliest u vet

Deze trainingen zijn eenvoudigweg niet intensief genoeg. Relatief gezien verbruikt u weinig calorieën. Dus verliest u er geen vet mee. Er zijn wel fysieke verbeteringen mogelijk, zoals een verbeterde balans, spieruithoudingsvermogen en lenigheid. Deze verbeteringen kunnen in het dagelijkse leven zeer goed van pas komen. Daarnaast zijn deze 'zachte' trainingen een prima manier om te ontspannen.

Mythe 9) Om vet te verbranden, kunt u het best trainen na het eten

Als u traint op een bepaalde intensiteit, zult u hetzelfde aantal calorieën 'verbranden' ongeacht de tijd waarop u traint. In de praktijk kunt u zeggen dat de beste tijd om te trainen de tijd is die u het beste uitkomt.

Mythe 10) U kunt alles eten als u maar genoeg traint

Helaas, als u slecht eten met veel trainen wilt goedmaken, zult u bedrogen uitkomen. Het een gaat eenvoudigweg niet zonder het ander. Hoewel slecht eten en helemaal niet trainen nog veel ongezonder is dan wel trainen. U kunt het meest uit uw training halen door uzelf te voeden met goede brandstoffen uit een voeding met hoge kwaliteit.

Auteur