Dit betekent Prinsjesdag 2023 voor AOW'ers

miljoenennota 2024
MinFin

Wie alleen AOW ontvangt, levert in 2024 flink in, zo blijkt uit berekeningen van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud).

Het Nibud berekent ieder jaar naar aanleiding van Prinsjesdag wat de gevolgen zijn van de plannen die het kabinet presenteert. De overheid maakt ook 'koopkrachtplaatjes', maar doet dat voor grotere groepen. Het Nibud duikt met 117 voorbeeldberekeningen veel meer de diepte in en geeft zo een beter beeld.

Daaruit blijkt dat voor mensen die alleen AOW ontvangen, volgend jaar flink inleveren. Alleenstaanden gaan er 3 procent op achteruit (€59 per maand). Echtparen leveren 1,7 procent in (€45 per maand)

nibud koopkracht 2024
Nibud

Het Kabinet heeft ruim 2 miljard euro uitgetrokken om de armoede te bestrijden, maar lijkt zich daarbij vooral op gezinnen met kinderen te richten. Zo gaan de huurtoeslag en het kindgebonden budget wel omhoog, terwijl de zorgtoeslag fors daalt. Dat raakt met name ouderen.

Fiscale voordelen voor AOW'ers

AOW'ers met een aanvullend pensioen zien de koopkracht iets stijgen en dat komt door een aantal belastingmaatregelen. De belastingtarieven gaan iets omhoog: van 19,03 procent over de eerste schijf
naar 19,07 en van 36,93 procent naar 36,97 procent in de tweede.

Tegenover deze belastingverhoging staan wat fiscale voordeeltjes.
Zo gaat de algemene heffingskorting voor AOW’ers gaat in 2024 omhoog van €1.583 naar €1.740. Over dit bedrag hoef je geen belasting te betalen, maar de korting is afhankelijk van het inkomen: hoe hoger het inkomen, des te lager de korting.
Ook de maximale ouderenkorting stijgt van €1.835 naar €2.017. Ook deze korting is inkomensafhankelijk en vanaf zo'n €25.000, daalt deze korting. Alleenstaande AOW'ers hebben recht op een hogere korting van €526.
Naast inkomstenbelasting betalen AOW'ers een inkomensafhankelijke zorgpremie. Die is nu 5,43 procent, maar daalt naar 5,32 procent. Door al deze maatregelen gaat de koopkracht AOW'ers met een aanvullend pensioen er volgend jaar iets op vooruit, tot zo'n 3,1 procent (zie tabel hierboven).

AOW bedragen 2024

Twee keer per jaar worden de AOW bedragen aangepast: op 1 januari en 1 augustus. De precieze bruto en netto bedragen voor de AOW in 2024 zijn nog niet bekend, omdat de kabinetsplannen nog niet defintief zijn. Daarna gaat de Sociale Verzekeringsbank aan de slag en maakt de AOW bedragen voor 2024 waarschijnlijk pas medio december bekend. De actuele AOW bedragen vind je hier.

Auteur 
Bron 
  • ANBO