Geef blaren geen kans

Voorkomen en behandelen

Getty Images

Iedereen heeft wel eens een blaar gehad. Tijdens een pittige wandeling of gewoon omdat u heeft gezweet in uw zomerslippers. De gouden tip om geen blaren te krijgen, bestaat helaas niet. Wel kunt u de kans op de pijnlijke plekken verkleinen.

Een blaar is een met vocht gevulde holte in uw huid. Deze ontstaat wanneer één van de diepere lagen van uw huid beschadigd raakt. Een blaar is een reactie van uw huid om het onderliggende weefsel te beschermen. Eigenlijk is het een huidletsel. Tussen de opperhuid en de lederhuid hoopt zich vocht (plasma) op, waardoor u een blaas ziet.

Het eerste dat u merkt is vaak een branderige rode huid. Een bekende oorzaak is druk of wrijving door te nauwe schoenen, schoenen die nog niet goed zijn ingelopen of vochtige sokken. Blaren krijgt u meestal op uw voeten, maar u kunt ze ook op uw handen krijgen. Bijvoorbeeld als u begint met tennissen en nog niet veel eelt op uw handen hebt.

Hoe voorkom je blaren?

  • Loop alleen op ingelopen en goed passende schoenen.
  • Trek naadloze sokken aan.
  • Neem schone, droge sokken mee en verwissel uw sokken als ze erg vochtig zijn en gaan schuren.
  • Poeder ’s ochtends uw voeten en uw hielen in met talkpoeder.
  • Ook handig om te doen: breng een kleefpleister aan op de kwetsbare delen. Er zijn speciale pleisters te koop voor bijvoorbeeld uw hielen of uw voetzool.

Toch een blaar?

Heeft u toch een blaar opgelopen? Dan is het het beste om deze heel te houden. Meestal lukt dit niet, omdat de blaar op de voetzool zit. Prikt u een blaar door, doe dit dan met een steriele naald. Maak de naald bijvoorbeeld schoon met alcohol of hou de naald in een vlam (pas op dat u geen roet in uw blaar krijgt!) Dep de blaar met een ontsmettend middel schoon en dek hem daarna goed af. Zo kunnen er geen bacteriën bijkomen.

De Rode Kruismethode

Prik de blaar door met een naald en katoenen draad. Als er nieuw vocht in loopt, wordt dat meteen via het draadje afgevoerd. Eventueel kunt u het draadje vooraf insmeren met jodium. Daarna plakt u de blaar af.

Verlichtende middelen bij blaren

Blarenpleisters: de pleister biedt de huid een extra beschermlaag en werkt als een pijnverlichtend kussen. Het zachte, gladde oppervlak vermindert de wrijving op de plaats van de verwonding.

Antiblarenspray: dit kunt u gebruiken bij het ontstaan van een blaar of bij de eerste tekenen van verhitting. Deze spray remt de blaarvorming en verlicht de pijn.

Auteur