Dit zeggen uw voeten over uw gezondheid

Niets aan de hand of diabetische voet?

Getty Images

Na een dag op hoge hakken is het niet zo vreemd als uw voeten zeer doen. Maar sommige voetklachten wijzen op een onderliggende aandoening. Zo kunt u diabetes hebben, zonder het zelf te weten. Wat kunnen uw voeten u vertellen over uw gezondheid?

Soms is de manier waarop u loopt het eerste signaal dat u wat mankeert. Opeens grotere passen nemen of een beetje slepen met een been kan erop wijzen dat u minder gevoel heeft in uw voeten. Dit kan te maken hebben met zenuwschade als gevolg van diabetes, een infectie of een vitaminetekort. Onzeker lopen of schuifelende pasjes passen bij parkinsonisme en de ziekte van Parkinson.

Koude voeten

Vooral vrouwenvoeten willen nog wel eens in ijsklompjes veranderen. Een andere vetverdeling en hormoonspiegel zorgen voor dit verschil tussen mannen en vrouwen. Heeft u altijd twee paar geitenwollen sokken over elkaar nodig? Misschien is de doorbloeding niet optimaal. Dat kan te maken hebben met roken, een hoge bloeddruk of hartproblemen. 

Bij diabetici kunnen de bloedvaatjes en zenuwen in de voeten beschadigd raken. Hierdoor stroomt het bloed minder goed door de voeten, waardoor ze koud aanvoelen. Ook bloedarmoede of een traag werkende schildklier zorgen ervoor dat u sneller koude voeten heeft. De huisarts kan vaststellen of u last heeft van een van deze onderliggende problemen of dat u gewoon pech heeft met uw bevroren tenen.

Wit, blauw, rood

Tenen die eerst wit, dan blauw en vervolgens rood kleuren, duiden op het fenomeen van Raynaud. Bij deze vaataandoening trekken de bloedvaten in de vingers en/of tenen samen bij kou en emoties. De tenen krijgen dan te weinig bloed, waardoor ze ‘dood’ of pijnlijk aanvoelen. Vaak krijgen ze eerst een witte en daarna een donkerblauwe of paarse kleur. Worden ze weer warm, dan kleuren ze rood en gaan ze gloeien. 

Er zijn twee vormen: het primair fenomeen van Raynaud. Dit staat op zichzelf en heeft een onbekende oorzaak. De tweede vorm heet het secundair fenomeen van Raynaud. Dat is Raynaud die ontstaan is als gevolg van een andere ziekte, zoals reuma.

Pijnlijke hiel

De meestvoorkomende oorzaak van een pijnlijke hiel is peesplaatontsteking (plantaire fasciitis). Vaak is het een gevolg van overbelasting door te veel spanning op de peesplaat, bijvoorbeeld door hardlopen of wandelen op slechte schoenen. Vaak treedt daarbij hielspoorvorming op: kalkafzetting aan de hiel. U merkt vooral ’s ochtends en bij lang stilstaan of stilzitten pijn onder de voet of de hiel. Eenmaal opgewarmd, neemt de pijn vaak af.

Horlogeglasnagels

Horlogeglasnagels zijn nagels met een bolling. Ze komen zowel bij de tenen als bij de vingers voor en ontstaan als het laatste kootje verdikt is. Bij de hand wordt wel over trommelstokvingers gesproken, omdat de vingers dan een beetje lijken op een drumstok: een stok met een bolletje aan het uiteinde.

Horlogeglasnagels of trommelstokvingers komen onder andere voor bij long- en hartziekten. Ze worden ook wel gezien bij mensen met schildklierproblemen of darmaandoeningen, zoals de ziekte van Crohn, coeliakie en colitis ulcerosa. De lijst met ziektes waarbij horlogeglasnagels voorkomen is te lang om hier helemaal op te noemen. Ze hoeven niet altijd te betekenen dat u een onderliggende aandoening heeft, in sommige families komen ze zo maar voor, waarschijnlijk door een genetische afwijking.

Hardnekkige wondjes

Voeten met wondjes die maar niet helen, zijn een belangrijke signaal dat u diabetes zou kunnen hebben. Door diabetes kunt u minder gevoel hebben in uw voeten, waardoor u wondjes niet zo snel opmerkt. Bovendien genezen wonden minder goed als u diabetes heeft. Als u hier niet goed op let, kunnen wonden gaan ontsteken en zweren worden. Goede voetverzorging is dus extra belangrijk voor diabetici. Controleer uw voeten dagelijks op blaren, kloofjes, schrammen, wondjes en verkleuringen als u diabetes heeft, ook de onderkant.

Aanhoudende zwelling

Na lang staan, als het warm is of tijdens een lange vliegreis, is het niet vreemd als uw voeten tijdelijk wat opzwellen. Deze kwaal is zeker zwangere vrouwen niet onbekend. Blijven uw voeten opgezet, dan kan er meer aan de hand zijn. Bijvoorbeeld een slechte doorbloeding, trage schildklier, nierprobleem of bloedpropje. Bij blijvend opgezwollen voeten is een bezoek aan de dokter dan ook aan te raden.

Brand en jeuk

Voetschimmel of een allergie kunnen zorgen voor irritatie en jeuk. Een brandend gevoel past daarnaast bij diabetische neuropathie, een vitamine B-tekort en bijvoorbeeld infectie- en stofwisselingsziekten.

Van veel staan of lopen kunnen uw voeten ook gaan branden. Zeker als u schoenen draagt die weinig steun geven, te klein zijn of hoge hakken hebben. Heeft u brandende voeten of benen zonder dat daar een zo’n directe aanleiding voor is, dan is het verstandig om langs de huisarts te gaan. Deze kan uitsluiten of u diabetes heeft.

Ineens kramp

U ligt lekker te slapen tot er een scherpe pijn door uw voet trekt: kramp. Hoewel het flink zeer doet, hoeft het weinig te betekenen. Ook gezonde mensen hebben wel eens kramp in een teen, de voet of een been.  Bij zwangeren en 65-plussers komt het vaker voor. Het kan te maken hebben met een tekort aan magnesium of vocht, vermoeidheid en de houding waarin u slaapt. Na een paar minuten trekt de pijn vanzelf weg. Hoe ouder u wordt, hoe vaker spierkrampen voorkomen.

De meeste mensen zoeken geen hulp bij hun nachtelijke spierkramp, terwijl er wel wat aan te doen is. Bij de apotheek is hydrokinine verkrijgbaar, een spierverslappend medicijn dat kramp kan verminderen. Heeft u vaak last van kramp, dan kan de apotheek u daarover adviseren.

Bron 
  • WebMD
  • Apotheek.nl
  • Huidziekten