Teennagels: de juiste knipmethode

Voor tenen om te zoenen

Niet iedereen houdt van lange nagels, maar de meeste vrouwen vinden toch wel mooi als het witte gedeelte duidelijk zichtbaar is. Bij de voeten is 'te lang' natuurlijk erg onhandig. Regelmatig knippen is dus nodig. Maar hoe doet u dat eigenlijk op de goede manier?

Nagels beschermen de toppen van onze handen en voeten. Ze zijn gemaakt van het eiwit keratine. Dit eiwit wordt gemaakt door de keratinocyten, cellen die zich aan het begin van de nagel bevinden. Hier wordt continu nieuw nagelmateriaal gevormd. Deze nieuwe cellen duwen de al eerder gevormde nagelplaat naar voren. De nagelplaat glijdt dus heel langzaam in het nagelbed naar voren. Zo worden de nagels steeds wat langer.
 

Sneller in de zomer

Met zo’n  1 à 1,5 mm per maand groeien teennagels langzamer dan de nagels van je hand. Lijkt het net alsof het in de zomer harder gaat dan in de winter? Dat klopt, nagels groeien sneller bij warm weer. De nagel van de grote teen heeft ongeveer 12 maanden nodig om volledig te vernieuwen. Dit maakt het des te belangrijker om de nagels van de voeten goed te verzorgen. Om te beginnen bij de juiste manier van knippen.

Recht knippen

U kunt de nagels het beste knippen als je u onder de douche of uit bad vandaan komt. Uw teennagels zijn dan nog zacht. Maak eerst de nagelriemen los met een bokkenpootje. Daarna is het tijd om te knippen.

Hoe u dat het beste kunt doen, vragen we aan pedicure Yvonne Oechies.  "Knip de nagels recht af, zonder hoekjes. Zo voorkomt u ingegroeide teennagels. Pedicures gebruiken hiervoor een professionele nageltang. Maar als de nagels niet te hard zijn, kunt u ook een nagelschaartje nemen of een speciale knipper."

Niet te kort

Nog een gouden tip ? "Knip uw teennagels vooral niet te kort. Het beste kunt u nog een paar millimeter wit zichtbaar laten. Als u in het leven komt, dan bent u al te ver. Nagels hebben namelijk een beschermende functie. Als u ze te kort knipt, dan zijn uw voeten gevoeliger voor invloeden van buitenaf, bijvoorbeeld schimmels. Ook is het risico op ingegroeide teennagels groter."

Kek kleurtje

Als al de teennagels netjes zijn geknipt- recht en niet te kort - en eventueel met een goede crème verzorgd zijn, dan is het tijd voor het leukste onderdeel: het kiezen van een kek kleurtje nagellak! Met een paar kleine flesjes nagellak in alle kleuren van de regenboog kunt u gemakkelijk variëren. Van groen, blauw en knalroze tot bescheiden nudetinten, een eenvoudigere manier om een statement te maken is er niet. Kom maar op met die slippers! Probeer overigens wel af te wisselen, want ook die slippers draagt u liever niet de hele dag.

13 Comments

Door eni (niet gecontroleerd) op zo, 22-4-2018 - 11:24

Ik heb een nagel fobie,overgehouden omdat mijn moeder toen ik klein was altijd mijn nagels te kort knipte en dat doet pijn,ik val bijna flauw als ik nu ben inmiddels 65jr.mijn nagels moet knippen dus een pedicure dat kan ik niet aan.
Hoe zou ik dat kunnen trainen om zonder angst mijn eigen nagels te knippen?

Door Johan kruft (niet gecontroleerd) op zo, 22-4-2018 - 09:13

Wat is daar aan te doen

Door Emil (niet gecontroleerd) op za, 21-4-2018 - 16:32

Heel simpel door het te laten doe door een goede pedicure als je het zelf moeilijk of niet meer kunt.

Door spoelstra (niet gecontroleerd) op do, 6-2-2014 - 09:52

ik ga 6 keer per jaar naar de pedicure en die weet wat ze doet

Door Marianne Hanckmann (niet gecontroleerd) op zo, 2-2-2014 - 18:27

Bij mijn opleiding 28 jaar geleden was de regel ook om de teennagels recht af te knippen maar de praktijk is anders.Vraag hoe ze altijd zelf de nagels knippen en bekijk dan wat het beste is.Bij jonge kinderen merk je vaak al op dat zoals de moeder gewend is zelf te knippen ze dat bij het kind ook doet. Dus overleg en probeer uit.Verder nog een tip bij het nagels lakken .Breng eerst een basis lak aan dit beschermt de nagel tegen de kleurstof. Atwoord op vragen: Als je niet meer bij de tenen komt dan is de oplossig om hulp te vragen.Een goede professionele nageltang kun je kopen bij de DA drogist of bij een winkel die pedicure materialen verkopen en waar o.a pedicure - schoonheids - opleidingen gegeven worden. Groetjes en veel succes met de voetjes. Marianne

Door Regina (niet gecontroleerd) op zo, 2-2-2014 - 14:15

@Margreet van Dam. Een pedicure komt ook aan huis; een paar euro duurder maar zeker de moeite waard. Succes!!

Door ANNE van HOORN (niet gecontroleerd) op zo, 2-2-2014 - 11:16

Ik ben gisteren bij een gecertificeerde pedicure geweest en die heeft mijn teennagels ROND afgeknipt.
Vraagje:
Waar kan ik een goede professionele nageltang kopen ?

Door Margreet van Dam (niet gecontroleerd) op zo, 2-2-2014 - 09:50

Hoe knip je je teennagels als je niet (meer) bij je tenen kunt komen door heupoperatie, arthrose of rugproblemen???
Dank voor antwoord!

Door Rita van Dijk (niet gecontroleerd) op za, 1-2-2014 - 19:46

Het is inderdaad een bakerpraatje dat je je teennagels recht moet afknippen. Dit gaat van generaties op generatie, echter rond knippen is de enige juiste methode. De huid/teen loopt immers rond en is niet vierkant, dus rond knippen.

Door Adrie (niet gecontroleerd) op za, 1-2-2014 - 13:19

Waar het aan licht weet ik niet,ga altijd naar de pedicure,maar mijn grote teen nagel groeit er altijd in.
Ik draag geen te strakke schoenen,