Online daten, werkt dat echt?

Hanny en Theo
Getty Images

Single en het zat om alleen te zijn? Zet je schroom opzij en schrijf je in bij een onlinedating- bureau. Voor velen is het de ideale manier om leuke mensen te ontmoeten die ook op zoek zijn naar een relatie. Hoe dat gaat vertelt deskundige Marcelino Lopez. Hij is psycholoog, auteur van het boek Liefde in tijden van Facebook en eigenaar van de gratis datingsite Relatieklik.

Wat zijn de voordelen van online daten?

“Voor mensen die romantisch zijn aangelegd, lijkt online daten veel te zakelijk. Ze dromen liever van een liefde op het eerste gezicht tijdens een ontmoeting in het park, of een mooie liefde die opbloeit tijdens een schildercursus. Toch heeft online daten echt veel voordelen.

Om te beginnen is het een uitkomst als je nog maar weinig nieuwe mensen ontmoet in je leven. En zeg nou zelf: vaak is dat het geval als je eenmaal boven de 50 bent. Je krijgt dan niet zo snel meer nieuwe collega’s van dezelfde leeftijd, duikt niet meer zo vaak de kroeg in en op de tennisbaan ken je elk gezicht allang. Online daten brengt je in contact met duizenden nieuwe mogelijke contacten.

Ten tweede is online daten lekker duidelijk. Al die mensen hebben hetzelfde doel als jij, namelijk: een leuke partner vinden.

Ten derde: het is gewoon leuk om te daten. Misschien moet je even de slag te pakken krijgen, maar dan zul je merken dat het leven een tikje spannender wordt. Tot slot is daten erg leerzaam. Je ontdekt wat je écht belangrijk vindt in een partner en ook waar je snel op afknapt.”

Dat klinkt heel positief! Zijn er ook nadelen?

“Natuurlijk. Het is onvermijdelijk dat online daten in het begin oppervlakkig is. Je kunt niet iedereen persoonlijk ontmoeten, dus je maakt noodgedwongen een selectie op kenmerken als uiterlijk, leeftijd, opleidingsniveau of lengte. Bovendien kun je in een datingprofiel niet zien hoe iemand praat, lacht of ­contact legt met de serveerster op een druk terras. Je maakt je eigen beeld van iemand en dat kan in het echte leven heel anders uitpakken.”

Is daten anders als je 50-plus bent?

“Ja, toch wel. Als je ouder wordt, weet je beter wat je wilt. Dat maakt het daten zowel gemakkelijker als lastiger. Lastiger omdat je kieskeuriger en wat minder flexibel bent, makkelijker omdat je beter weet wie goed bij je past. Het duurt gemiddeld wel wat langer voordat een 50-plusser iemand vindt die aan de eisen voldoet. Daarnaast hebben de meeste mensen van boven de 50 hun eigen leven opgebouwd. Ze zijn daardoor niet wanhopig op zoek en zullen ook minder snel halsoverkop in een relatie stappen. Wat in deze leeftijdsgroep ook minder vaak voorkomt, is dat mensen kiezen voor een ‘foute’ man of vrouw. ­Mensen hebben meer levenservaring en worden er beter in om een partner te kiezen die aardig voor ze is. En – dit vind ik erg leuk – bij deze leeftijdscategorie komt het relatief vaak voor dat er na een date geen klik is, maar dat er wel een vriendschap ontstaat.”

Is het dan ook slimmer om een bureau voor 50-plussers te kiezen?

“Dat is een persoonlijke keuze. Op alle onlinedatingbureaus, en ook op dating-apps zoals Tinder, vind je mensen van alle leeftijden. Het is dus niet per se nodig. Pas wel op met persoonlijke relatiebemiddelingsbureaus: ik hoor dat die vaak heel veel geld vragen – duizenden euro’s soms – terwijl ze veel te ­weinig cliënten hebben om hun ­beloften waar te maken.”

Tinder: is dat een goed idee?

“Tinder lijkt iets voor jonge mensen die uit zijn op een snel avontuurtje. Maar dat is tegenwoordig echt niet meer zo. Er zitten óók mensen van boven de 50 die een vaste relatie zoeken. Het voordeel van Tinder is dat je het in 5 minuten op je telefoon installeert – het is gewoon leuk om eens uit te proberen. Je moet er wel tegen kunnen dat mensen vooral op je foto selecteren én je moet van chatten houden. Sommige mensen mailen liever: die zijn bij Tinder minder op hun plek.”

Is online daten iets om je voor te schamen?

“Nee hoor, het taboe is er wel vanaf inmiddels. Het is een sociaal ge­accepteerde manier van een nieuwe partner vinden. Natuurlijk kunnen er ongemakkelijke situaties ontstaan, dat hoort er gewoon bij. Je kunt bijvoorbeeld op zo’n website iemand tegenkomen die je persoonlijk kent. Maar hoe erg is dat eigenlijk? Het houdt in dat jullie allebei een relatie willen. Op zoek gaan naar liefde betekent nu eenmaal dat je je in zekere zin kwetsbaar moet opstellen.”

Hoe maak je een goed profiel?

“Plaats een representatieve en leuke foto van jezelf. Meer foto’s (als dat kan) is nog beter! Verberg niks: zet geen zonnebril op, doe die pet of motorhelm maar af en laat het maar zien als je niet superslank bent. Je wilt toch dat iemand je ­accepteert zoals je bent? In je tekst kun je het best kiezen voor posi­tieve formuleringen. Zeg waar je van houdt en wat je zoekt in een partner. Vermijd negativiteit – waarom zou je in je profiel melden dat je een hekel hebt aan rokers, tattoos, mensen met katten of bierdrinkers? Dat zorgt er echt niet voor dat mensen zin krijgen om op je te reageren!

Probeer verder ori­gineel te zijn. Veel mensen schrijven dat ze van een strandwandeling, een glas wijn of een terrasje houden. Als je specifieker bent, wordt het leuker! Bijvoorbeeld: ‘Ik zoek het liefst schelpen op het brede strand van Schiermon­nikoog.’ Sommige mensen hebben de neiging al hun kwetsbaarheden en beperkingen meteen te willen vermelden. Hoewel er iets voor te zeggen valt, kun je die beter bij een echte ontmoeting delen. Als er een leuke klik is, worden minpunten eerder over het hoofd gezien. Tot slot: is spelling niet je sterkste kant? Laat het even checken.”

Kun je flirten verleren?

“Als je jaren getrouwd bent geweest, kan flirten voelen als iets uit een heel ver verleden. Sommige mensen moeten het echt opnieuw leren. Flirten is natuurlijk spannend: je moet risico’s nemen als je iemand benadert en je kunt ook afgewezen worden. Maar als mensen eenmaal door de eerste barrière heen zijn, gaan de remmen los. Ik hoor heel vaak dat mensen die online daten, ook in het ‘echte leven’ veel meer open staan voor nieuwe contacten. Ze flirten ineens bij de bakker of in de sportschool. Soms ontstaat juist dan een nieuwe ­relatie, toch gewoon in de buurt.”

Wat zijn de meest gemaakte beginnersfouten?

“Achter het beeldscherm blijven! Dus te lang blijven chatten of mailen met iemand die je nog niet hebt ontmoet. Het komt voor dat mensen zelfs al verliefd worden door een spannende mailwisseling met intieme ontboezemingen. Dan kan een eerste ontmoeting echt een teleurstelling zijn. Spreek daarom zo snel mogelijk af. Een tweede veelgemaakte fout is om bij een eerste date te veel ‘uit te pakken’, bijvoorbeeld met een ­compleet diner of een lange wan­deling. Een kop koffie in een café, dat is eigenlijk de beste start. Dan krijg je al snel door wat voor vlees je in de kuip hebt. De derde fout is dat je te kritisch bent. Als je bij de eerste date twijfelt, geef die persoon dan gerust een tweede kans. Door zenuwen kan een persoon de eerste keer anders overkomen dan de tweede keer.”

Is online daten wel veilig?

“De meeste mensen op datingsites zijn gelukkig aardig en betrouwbaar. Toch kunnen er ook rotte appels in de mand zitten. Wees op je hoede als een match te mooi is om waar te zijn, bijvoorbeeld een fotomodelachtig uiterlijk en twintig jaar leeftijds­verschil, of als iemand te opdringerig is. Maak verder nooit geld over, al lijkt je date écht in geldnood te zitten. Geef je persoonlijke gegevens, zoals telefoonnummer, adres en mailadres, niet snel prijs. Maak voor het daten bijvoorbeeld een apart ­e-mailadres aan. Spreek de eerste keer af in een openbare gelegenheid en het liefst overdag. Blokkeer gerust de berichten van een vervelend persoon en meld het aan de datingsite als ­iemand zich misdraagt.”

Hebt u nog een laatste wijze les?

“Accepteer dat niemand een ideale partner is, ook jij niet. Iedereen heeft minpunten. Denk niet bij een minpunt van de toekomstige partner: ach, dat passen we wel aan. In een relatie veranderen mensen niet, hooguit kun je leren beter te communiceren. En verder: geniet gewoon van het datinggebeuren en laat je verrassen door de nieuwe mensen die je gaat ontmoeten.”

Samenwonen

Van de 50- tot 65-jarigen die tussen 2008 en 2013 met hun partner zijn gaan samenwonen, heeft meer dan 37% deze via internet leren kennen.

Hanny en Theo

Hanny Morsink (60) kreeg via 50plusmatch.nl een relatie met Theo Bon (60). Theo en Hanny zijn sinds juni 2016 samen.

Hanny en Theo
Getty Images

  • Hanny: “Ruim twee jaar na het plotse­linge overlijden van mijn man besloot ik op zoek te gaan naar een relatie. Ik heb een druk en vol bestaan, maar ik vond het leven alleen gewoonweg niet leuk. De eerste tijd vond ik het daten maar een ­onrustig gebeuren. Je krijgt steeds een melding als iemand op je profiel kijkt en dan heb je ook nog de mails van mannen die contact zoeken. Het kostte me veel energie.”
  • Theo: “Ik woon in Portugal en dat maakt het daten natuurlijk wel lastig. Toen ik het profiel van Hanny zag, was ik meteen ­gecharmeerd. Het was persoonlijk en vrij uitgebreid. Ik hou van die duidelijkheid. Na een korte mailwisseling pakten we de telefoon. We raakten niet uitgepraat. Kort daarna ben ik naar Nederland ­vertrokken voor een ontmoeting.”
  • Hanny: “Ik had eerst niet eens gezien dat Theo in het buitenland woont! Twee ­weken na zijn bezoek heb ik impulsief een ticket naar Portugal geboekt, terwijl ik nog nooit had gevlogen. Mijn kinderen gaven me de wind van voren; ik denk dat ze bezorgd waren. Maar nu niet meer hoor, ze zien dat we dol op elkaar zijn.”

Oscar en Linda

Oscar Landman (49) kreeg via Tinder een relatie met Linda Spaanbroek (50). Oscar en Linda zijn sinds mei 2016 samen.

Oscar en Linda
Getty Images
  • Oscar: “Ik heb een drukke baan en geen tijd om elke dag de kroeg in te gaan. Dan is Tinder ideaal en laagdrempelig.”
  • Linda: “Ik kwam in het dagelijks leven weinig nieuwe mensen tegen, maar wilde wel een relatie. Ik probeerde internetdating, maar dat vond ik omslachtig. Tinder is directer en heeft als groot voordeel dat je het niet merkt als andere mensen je profiel bekijken en je afwijzen. Je krijgt alleen ­contact als er een match is.”
  • Oscar: “Af en toe had ik een date, maar dan keek ik weer maanden niet op Tinder. Totdat ik een keer Linda’s foto zag. We begonnen met chatten en zijn dezelfde avond nog samen naar het café gegaan.”
  • Linda: “Het was zo’n mooi gesprek en eigenlijk praten we nog steeds door! Daarna ging het snel. Na een paar maanden ­gingen we samen op vakantie: met een camper door Zweden, zelfs deels met de kinderen erbij. Ik wist niet dat een relatie zó ­ge­makkelijk en vanzelfsprekendkon zijn.”
  • Oscar: “Ja, het loopt geweldig. Ik hoef Linda niet te veranderen en zij wil mij ook niet veranderen. We bewonderen elkaar om wie we zijn.”

De bekendste datingbureaus

  • Relatieplanet: deze laagdrempelige en gebruiks­vriendelijke website werd in 2014 door het televisieprogramma Kassa uitgeroepen tot beste datingsite en in 2015 verkozen tot datingsite van het jaar. Je kunt lid worden vanaf €5,95 per maand (voor 1 jaar). Een selectie op 50+ en/of op hoogopgeleid is mogelijk. Heeft het ­Keurmerk Veilig Daten.
  • Parship: op deze datingsite voor serieuze singles vul je eerst een persoonlijkheidstest in. Op basis van die ­kenmerken krijg je mensen voorgesteld. Er is een gratis lidmaatschap en een ­pre­mium lidmaatschap vanaf €24,90 per maand (voor 2 jaar). Volgens de website vindt 38 procent van de leden een nieuwe liefde. Heeft het Keurmerk Veilig Daten.
  • Tinder: met een gratis app op de smartphone, wat foto’s en een korte tekst kun je al van start. Je kunt zoeken op leeftijd en woonafstand. Heeft iemand een leuke foto, schuif dan naar rechts. Als de ander ook je foto naar rechts schuift, is er een match en kun je gaan chatten.
  • 50plusmatch: een website speciaal voor 50-plussers, voorzien van het Keurmerk Veilig Daten. Televisie­programma Kassa was ook ­enthousiast over deze site. ­Inschrijven is gratis, een compleet lidmaatschap heb je vanaf €7,95 per maand (voor 1 jaar). Ook 80-plussers kunnen hier een match vinden!

Veilig Daten

De grootste datingsites van Nederland hebben het Keurmerk Veilig Daten opgezet in samenwerking met de Consumentenbond en Thuiswinkel.org. Datingsites met dit keurmerk moeten aan duidelijke regels voldoen en worden ­regelmatig gecontroleerd. Meer informatie vind je op www.keurmerkveiligdaten.nl.

Let op: er bestaat ook zoiets als datingfraude! Lees er meer over op https://www.plusonline.nl/geld-recht/hoe-herken-ik-datingfraude.

Single 50-plussers

Het aantal single 50-plussers groeit explosief. In totaal zijn er nu 1,6 miljoen alleenstaande 50-plussers, ruim 140.000 meer dan vijf jaar terug.

Bron 
  • Plus Magazine