Hoe krijg ik mijn huwelijk weer stabiel?

oude-vrouw-relatieproblemen
Getty Images

Ik heb grote problemen met negatieve gebeurtenissen uit het verleden in mijn huwelijk. Zo ben ik niet in staat om dagelijkse gebeurtenissen los van het verleden te zien. Daarom heb ik in de afgelopen jaren, alleen, maar ook samen met mijn man, relatietherapie gehad, en meerdere gesprekken gehad over traumaverwerking.

Mijn gedrag geeft ons huwelijk een behoorlijke stempel. Mijn man krijgt sinds kort lichamelijke klachten van onze stress, waar hij onderzoeken voor heeft gehad om hartfalen uit te sluiten. Hierdoor slaap ik zeer slecht en heb ik een enorme drang om me te bewijzen naar mijn man. Ik ben heel erg emotioneel, waarvan elke maand een week zeer extreem, wat grote problemen geeft. Wij zijn 12 jaar bij elkaar, waarvan 8 jaar getrouwd.

Mijn man is 56 jaar, ingenieur, werkt als zelfstandige en heeft een enorm zware functie met de daarbij horende verantwoordelijkheid. Ik ben 47 jaar en voel me door de gebeurtenissen en uitspraken, dom, lastig en ondergewaardeerd.

Wij zijn in staat om na een escalatie weer met een schone lei te beginnen, maar ik weet niet voor hoelang nog. De angst, onzekerheid en het gevoel van minderwaardig zijn, hebben bij mij de overhand waardoor het steeds vaker gebeurt. Ik heb hierin hulp nodig, maar ik ben eigenlijk het vertrouwen kwijt door de vele gesprekken en het uiteindelijke resultaat.

Ik sta open voor alles wat ik kan doen om mijn huwelijk stabiel te krijgen.

Naam bekend op de redactie

Henriëtte Schoones, seksuoloog NVVS/relatietherapeut

Het lijkt me het beste dat u contact zoekt met uw huisarts. Ik wil niet dat u nog meer teleurstellingen te verwerken krijgt als u niet bij de juiste hulpverlener terecht komt. Uw huisarts kent uw geschiedenis en kan u gericht naar de juiste professional verwijzen.

Henriette Schoones
Seksuoloog NVVS/Relatietherapeut

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.

Henriëtte Schoones is gespecialiseerd in seksuele en relatieproblemen. Ze heeft een eigen praktijk voor seksuologie en relatietherapie in Tiel en werkt als seksuoloog in Ziekenhuis Rivierenland in samenwerking met de gynaecologen.