Ik heb een open relatie. Hoe ga ik hiermee om?

open-relatie
Getty Images

Ik heb nu vier maanden een relatie met mijn vriendin. Sinds een week heb ik nu een open relatie met haar, voor ons beiden de eerste keer.

Ze zegt dat ze van me houdt en niet bij me weg wil, maar ze vindt het leuk om met mannen in contact te komen. We hebben afgesproken dat we één keer in de week het met een ander mogen doen. Ik gun haar de vrijheid, maar ik weet niet hoe ik met deze nieuwe situatie om moet gaan. Kunt u mij hier verder in helpen?

Naam bekend op de redactie

Henriëtte Schoones, seksuoloog NVVS/relatietherapeut

Beste meneer,

Het lijkt erop dat u een open relatie toestaat omdat uw vriendin dat wil. Is deze open relatie ook de behoefte van u? Of is het meer om haar vast te houden? De kans is groot dat mensen in een open relatie eerder verliefd kunnen worden op een ander. Hoe ga je hier samen mee om? Hoe ga je om met gevoelens van jaloezie? Kan ieder deze gevoelens hanteren? Ga bij uzelf na wat u zoekt in een relatie, wat zijn uw relatiebehoeften, verwachtingen en grenzen? Kijk dan pas of het realistisch is om met deze partner op deze manier om te gaan. Als u niet 100 procent achter een open relatie staat is dit gedoemd te mislukken.

Henriette Schoones
Seksuoloog NVVS/Relatietherapeut

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.

Henriëtte Schoones is gespecialiseerd in seksuele en relatieproblemen. Ze heeft een eigen praktijk voor seksuologie en relatietherapie in Tiel en werkt als seksuoloog in Ziekenhuis Rivierenland in samenwerking met de gynaecologen.