Reizen of thuisblijven: wat zou u doen?

Pluslezers met een dilemma krijgen advies van andere Pluslezers

Koppel praat over zaken in de huiskamer
Getty Images

Mijn vrouw wil het liefst reizen zolang het kan. Ik heb die ­behoefte veel minder; thuis heb ik het prima naar mijn zin. Bovendien wil ik niet meer vliegen. Wat zou u doen?

Alleen op pad

Gun uw vrouw haar reislust. Mijn man wilde altijd alleen maar naar Duitsland, maar ik wilde ook Noorwegen zien en de Serengeti in Tanzania. Na zijn dood zei mijn dochter: “Ma, en nú ga je naar een plek waar jij zo graag heen wilde.” Dat heb ik gedaan. Ik ging dan wel alleen op pad, maar tijdens de reizen had ik genoeg mensen om me heen. Inmiddels loop ik zo slecht dat grote reizen niet meer goed mogelijk zijn, maar de mooiste herinneringen bewaar ik in mijn ­fotoboeken. 

Marian Tims, Veenendaal

Veel te vertellen

Wat vakantie betreft hoef je echt niet allebei hetzelfde leuk te vinden. Tijdens groepsreizen ontmoeten we vaak mensen in de groep die alleen reizen, dus zonder hun partner. Die blijkt dan liever thuis te blijven en niet van reizen te houden. Soms hebben partners bijvoorbeeld last van heimwee. Anderen gaan liever met vrienden of vriendinnen fietsen, of ze boeken een reisje naar Spanje om aan het strand te liggen. Als je dan thuiskomt heb je elkaar weer veel te vertellen.

Ada Broersma, Krimpen aan den IJssel

Niet alles samen doen

Jaren geleden vertelde een oudere heer ons met trots dat hij in Mongolië was geweest. “Oh wat leuk,” zei ik, “ik ook!” Hij negeerde mij verder en vroeg bij mijn echtgenoot door over de reis. “Mijn vrouw was daar hoor,” zei mijn man, “ik niet!” Kijk, mijn man hoeft ook niet zo nodig te reizen. Maar als ik dat wilde, vond hij, moest ik het vooral doen. Zo ging ik dus alleen – met een reisgezelschap – naar India, Nepal en China. Ik genoot van mijn reizen en mijn man van mijn verhalen. Waarom zou je in vredes­naam alles ­samen moeten doen?

Rita Bruning, Leiden

Gun elkaar die ruimte

Ik ben zelf sportief, gezond en levenslustig, maar mijn man kwakkelt al jaren met zijn ­gezondheid. Hij heeft daardoor genoeg aan korte uitjes en is graag thuis. Ik ga er wél graag op uit, zoals naar sport, theater of op (wandel)reisjes. Gelukkig gunnen wij elkaar die ruimte, hoewel het soms ook wel als een gemis voelt. Maar wil je gezamenlijk verder in het ­leven, dan moet je concessies doen, anders verlies je elkaar.

Francine Pieters, Oosterhesselen

Blijf lekker thuis

U blijft liever thuis, uw vrouw wil graag eropuit. U zou aan haar kunnen voorstellen dat zij op pad gaat met een vriendin of met een single reis. Voordelen: u kunt lekker thuisblijven, het huis blijft bewoond en u kunt uzelf verwennen met wat extra’s waar u anders niet zo snel geld aan zou uitgeven. En uw vrouw kan plaatsen bezoeken die ze graag wil zien. Alleen reizen is echt wel leuk. Je ontmoet andere mensen en bij de single reizen zit je allemaal in dezelfde situatie. Hierdoor krijg je snel contact.

Erica Dolk, Wijchen

DENK MEE: Dochter heeft relatie met getrouwde man

Onze dochter heeft een relatie aangeknoopt met een getrouwde man. Nu wil ze hem aan ons komen voorstellen, terwijl wij er in ons hart op tegen zijn. Wat nu? 

Wat zou u doen? Stuur uw reactie met uw volledige naam en woonplaats naar: redactie@plusmagazine.nl o.v.v. ‘Wat zal ik doen?’ Doe dit voor 30 juli.

Auteur