'Vrouwen willen graag veilige eerste date'

Ouder koppel
Getty Images

Maar liefst 99% van de vrouwen in de leeftijd 50+ kiest de locatie voor de eerste date zelf. Dit en meer blijkt uit onderzoek van Ourtime, een datingsite voor singles.

Ourtime, een datingsite voor vijftigplussers, ondervroeg 1059 Nederlandse 50+ singles over hun verwachtingen voor een veilige eerste date. Je kunt nog zulk leuk en gezellig online contact hebben, uiteindelijk weet je pas wat voor vlees je in de kuip hebt wanneer je iemand persoonlijk ontmoet. Hoe goed ken je die persoon nu echt? 

Het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) waarschuwde onlangs weer voor fraudeurs die slachtoffers vragen geld te investeren in beleggingen die later nep blijken. Fraudeurs die hun slachtoffers kennen via online dating, maakten in 2022 in 11% van de gevallen gebruik van beleggingsfraude. Dat was in 2021 nog maar 2%, een enorme stijging dus.

Wat is datingfraude?

Kort gezegd: datingfraude is een vorm van oplichting waarbij iemand doet alsof hij interesse heeft in een romantische of seksuele relatie met een ander persoon, met criminele motieven in het achterhoofd. Vaak proberen ze geld of persoonlijke informatie te stelen. Dat kan plaatsvinden via online datingservices, social media platforms, of persoonlijke of telefonische communicatie. Voorzichtigheid is dus geboden. Slachtoffers van datingfraude kunnen immers veel geld verliezen. De totale financiële schade bedroeg in 2022 ruim €3.750.000; gemiddeld €22.000 per slachtoffer. 

Daarom startte de CCV de onlinecampagne 'Check je date nu' om mensen te waarschuwen. De campagne richt zich op mensen die online een date zoeken of al een online relatie hebben.

Offline daten

Uit het onderzoek blijkt dat meer dan de helft van de 50+ singles vindt dat de beste locatie voor een afspraakje een café of restaurant is, gevolgd door een park of een plek waar je kunt rondwandelen (12,2%). Meer dan de helft van de 50+ singles plant hun date op een openbare locatie, vrouwen doen dit vaker (40,7%) dan mannen (26,7%). Mocht je een onveilig gevoel hebben over je date, zijn er op openbare plekken altijd mensen in de buurt.

Waar spreek je af voor een veilige date?

Deel je locatie met een derde persoon die niet meegaat op date. Dat doen veel mensen nu niet. 43% van de mannen en 13% van de vrouwen laat niemand weten op date te zijn. Vrouwen zijn ook kieskeuriger qua locatie: slechts 1% zou die keuze aan een man overlaten. 

Opgelicht?

Meld je dan bij de Fraudehelpdesk, doe aangifte bij de politie en schakel Slachtofferhulp Nederland in voor juridische en psychologische hulp. De campagne 'Check je date nu!' richt zich op Nederlandse online daters. Zo weet je of je date echt is:

  • Check de foto
  • Twijfel of de date niet wil videobellen
  • Overleg met vrienden over de authenticiteit van je date!
Auteur