Wat doe je als je partner last heeft van verlatingsangst?

Gewoon je leven blijven leiden

Getty Images

Sommige mensen zijn doodsbang om hun partner kwijt te raken. Heb jij een relatie met iemand met verlatingsangst? Jean-Pierre van de Ven, psycholoog bij MIND en Korrelatie, legt uit hoe je daar het beste mee omgaat.

Ongeveer 80 procent van de volwassen Nederlanders heeft een relatie. Een deel van de mensen zonder relatie is druk op zoek naar een partner. Sommige mensen willen zo graag een relatie, dat ze doodsbang zijn om hun partner weer kwijt te raken als ze eenmaal een relatie hebben. Zulke mensen hebben last van verlatingsangst.

Dit helpt niet

Als je geliefde bang is dat je weggaat, helpt het niet om te zeggen dat je veel van hem of haar houdt. Het helpt ook niet om de hele dag samen door te brengen, of om dagelijks drie keer te bellen. Sterker nog, zulke geruststellend bedoelde acties maken je bange partner alleen maar banger.

Steeds meer geruststelling nodig

Geruststelling werkt verslavend; je bange partner heeft er steeds meer van nodig. Er komt dan ook altijd een moment dat je niet in staat bent om te doen wat hij of zij van je vraagt. Je moet ook werken en je wilt met vrienden afspreken of met je familie. Op zo’n moment kan iemand met verlatingsangst zich diep gekwetst en zelfs verraden voelen.

Wat moet je dan doen? In de eerste plaats moet je gewoon je leven leiden, dus werken en afspreken zoals je zelf wilt. Je maakt de verslaving en dus de angst van je partner alleen maar groter als je dat niet doet. In de tweede plaats moet je zorgen voor veiligheid in jullie relatie. Het is veilig in een relatie als jullie allebei zeggen wat je behoeften zijn en wat je dwars zit.

Even alleen zijn

Zeg het als je behoefte hebt aan een kopje thee of een hapje eten, maar zeg het vooral ook als je behoefte hebt aan een knuffel, een wandeling samen, of een goed gesprek. Zeg het als je seks wilt hebben, aandacht, of liefde.
Maar zeg het ook als je even alleen wilt zijn. Zeg het als je je benauwd voelt, als je het gevoel hebt dat je op eieren loopt, of dat je doodmoe wordt van de spanning.

Mensen met verlatingsangst hebben iets te leren. En dat is dat het ook wel weer goed kan komen, als het even tegenzit. Dus als je zegt dat je even alleen wilt zijn, en daarna dat je graag samen iets wilt doen, dan leert je bange partner dat angst soms voor niets komt. Als jullie een veilige cultuur kunnen scheppen, waarin je beiden uitspreekt wat er is op het moment dat het er is, dan zal de paniek overgaan. Je helpt je partner vooral door eerlijk te zijn.

Heb jij of je partner last van verlatingsangst of andere problemen? Neem dan contact op met Korrelatie.

Auteur 
  • Jean-Pierre van de Ven, psycholoog bij MIND en Korrelatie