Wie weet raad: hoe kom ik van mijn irritante meerijdster af?

Meerijden irritant vrouw
Getty Images

Op yogales is een nieuwe vrouw gekomen die vlak bij mij woont. We kenden elkaar niet, maar toen zij dit ontdekte vroeg ze of ze met mij mee mocht rijden. Nu heb ik spijt van mijn ‘ja’. Ze praat honderduit en ergert mij met haar opvattingen over van alles. Wat moet ik doen?

Geestelijk voorbereiden

Zeg de volgende keer tegen deze vrouw: “Je mag best met me meerijden, maar dan wil ik wel dat we stil zijn in de auto, zodat ik me geestelijk kan voorbereiden op de les. Als je dat niet wilt, is het beter dat je een andere manier vindt om naar de yogales te gaan.”

Ger Mosman (74), Westzaan

Geen ergernis opstapelen

U zult toch op een nette manier moeten ingrijpen, anders stapelt deze ergernis zich op en komt die er op een gegeven moment minder vriendelijk uit. Zeg haar eerlijk dat u voor en na de yogales graag even een moment alleen wilt zijn. En dat u gewend bent dat moment te hebben in de auto, dus dat u in het ­vervolg weer alleen naar de yogales gaat en ook alleen weer naar huis. Zo kwetst u haar (hopelijk) niet.

Gerwin Streutker (58), Hoogeveen

Meebetalen aan benzine

Zeg die dame gewoon: “Sorry, maar de benzine is tegenwoordig zo duur, ik zou het waarderen als je elke week de helft zou willen bijdragen aan ons ritje.” Of zeg dat u na afloop nog ergens heen moet (alhoewel je dat natuurlijk niet elke kunt week doen). Ook kunt u haar verzoeken om niet – of in elk geval minder – te praten, omdat u daardoor wordt afgeleid.

Roeli de Boer (84), Warfstermolen

Vraag naar het waarom

Misschien praat ze wel honderduit omdat jullie elkaar nog niet zo goed kennen en het wellicht wat onwennig is, zo samen in de auto. U kunt best op een leuke manier vragen of ze van nature zo’n kletskous is, of dat het een andere reden heeft. En wat haar opvattingen betreft: u hoeft het toch niet in alles met ­elkaar eens te zijn? Wellicht kunt u ook eens bij uzelf te rade gaan waarom u zich zo snel aan iets of iemand ergert.

Els van Veen (62), Hendrik-Ido-Ambacht

Goed blijven ademen

Wat ontzettend fijn dat u deze dame laat meerijden. Maar ja, vooral als de rit wat langer duurt kan dit heel lastig zijn. Denk aan wat de yoga u leert en blijf tijdens de rit vooral naar uw buik ademen. En probeer tijdens de yogales niet te dicht bij deze vrouw te gaan staan!

Jeannette Kunnen (63), Almere

Houd de regie in handen

Het is heel aardig van u dat er ­iemand met u mag meerijden. Maar ú bepaalt de regels. Hoe lang duurt de autorit naar de yogales? In een kwartier kan er veel besproken worden, maar u hebt, als chauffeur, de regie. Zeg dat u zich niet op twee dingen tegelijk kunt concentreren: op het verkeer en op een ­gesprek. Vraag haar daar rekening mee te houden. U kunt ook af en toe voor de yogales een andere ­afspraak plannen aan de andere kant van stad of dorp, zodat zij niet altijd met u mee kan rijden.

Gerke van Egmond (68), ­Warmond

Wat vindt u? Ex-schoondochter onderdak bieden?

Onze zoon is verliefd geworden op een andere vrouw en wil scheiden. Onze schoondochter kan het huis niet in haar eentje bekostigen, dus staat binnenkort op straat. Mijn man en ik hebben ruimte genoeg en overwegen haar aan te bieden tijdelijk bij ons te komen wonen. Maar onze andere zoon vindt dat ‘verraad’ aan zijn broer. Wat zou u doen?

Hebt u een advies voor deze Pluslezer? Of wilt u zelf een probleem voorleggen? Stuur uw reactie met uw volledige naam, leeftijd en woonplaats naar: Redactie Plus Magazine, Postbus 44, 3740 AA Baarn, of mail naar redactie@plusmagazine.nl o.v.v. ‘Ex-schoondochter onderdak’ of ‘Wie weet raad?’. Misschien komt uw brief dan in deze rubriek.

Auteur 
  • Trudy Kunz