Wie weet raad: wat te doen met lelijk schilderij van mijn zus?

Schilderij, lachende vrouw, kunst
Getty Images

Mijn lieve zus, die schilderen als hobby heeft, gaf me als verjaarscadeau een geschilderd portret van mijn oudste dochter. Ik vind het niet lijken en vind het eigenlijk ook niet mooi. Moet ik het, om ruzie te voorkomen, toch ophangen?

Op Plusonline.nl bieden we iedereen de kans gratis kennis te maken met Plus Magazine. Hét maandblad bomvol informatie en inspiratie. Maar deze artikelen, dossiers en columns maken kost veel tijd en geld. Wilt u meer? Overweeg dan ook een abonnement op Plus Magazine

In haar verplaatsen

Verplaats uzelf eens in uw zus. Als ik die ‘lieve zus’ zou zijn, had ik dolgraag een eerlijk en oprecht ­antwoord van u. En trouwens: misschien vindt uw dochter het wél een leuk schilderij en kan zij er wat mee.

Hindriët Wildeboer (60), Uithuizen

Slaapkamer

Hang het schilderij op uw slaap­kamer. Mocht uw dochter het daar zien, dan zegt u: “Ik vind het leuk om jou ’s ochtends al meteen te zien!” Laat het ook aan uw zus zien. Als het echt zo erg is, kunt u het daarna met een gerust hart van de muur halen en onder het bed schuiven.

Hans Nieuwkerk (71), Nieuwegein

Zelf gemaakt

Het schilderij kan toch wel ergens een plaatsje krijgen? Gewoon ­omdat uw zus het gemaakt heeft! Zelf heb ik tien jaar geleden een schildercursus gevolgd. Het schilderij dat ik toen heb gemaakt, hangt sinds die tijd in de computerkamer. Ik ben er best trots op, vooral ­omdat ik het zelf gedaan heb. Maar echt talent om te schilderen heb ik niet.

Frits de Jonge (79), Oldenzaal

Een portret is geen foto

Er is veel tijd en aandacht geïnvesteerd in zo’n met liefde gemaakt ­cadeau. U noemt haar ‘mijn lieve zus’. Als u een hechte band hebt met haar, hangt u het schilderij toch gewoon op? Desnoods op een minder in het oog springende plek, maar zo’n liefdevol geschenk is het toch volkomen waard om gewaardeerd te worden? Bovendien hoeft een geschilderd portret niet goed te lijken. Het is geen foto, maar een met de hand gemaakt kunstwerkje.

Dinie Baars (70), Amsterdam

Wees eerlijk

Als hobbyschilder maakte ik eens, op verzoek van mijn nichtje, een portret van haar. Ze was razend ­enthousiast, maar toen ik later bij haar op bezoek was, zag ik het ­nergens hangen. Ik durfde er niet naar te vragen en zij deed of haar neus bloedde. Ik voelde me er heel ongemakkelijk bij, en zij waarschijnlijk ook. Ik zou dus zeggen: wees eerlijk en zeg wat u er niet mooi aan vindt. Van kritiek kan uw zus iets leren, aan mooi weer ­spelen hebt u geen van beiden iets.   

Joosje Struiken (66), Utrecht

Meegenieten in de gang

Mijn idee zou zijn om het schilderij in de hal of gang op te hangen: een ruimte waar je maar kort verblijft. U kunt tegen uw zus zeggen waarom u het juist daar hebt gehangen: omdat op die manier alle bezoekers het schilderij kunnen zien en er ook even van kunnen genieten.

Fokkina McDonnell (77), Den Haag

Opbergen kan altijd nog

Het schilderij zou ik voorlopig op de kamer van uw dochter hangen. Ik weet niet hoe oud ze is, maar op een gegeven moment wil ze natuurlijk zelf haar kamer inrichten. Mocht ze het tegen die tijd niet (meer) mooi vinden, dan kunt u het altijd nog verplaatsen.

Annelize Hommelberg-Van ­Vlodrop (71), Roermond

Wilt u zelf een probleem voorleggen? Stuur uw reactie met uw naam, leeftijd en woonplaats naar: Redactie Plus Magazine, Postbus 44, 3740 AA Baarn, of mail naar redactie@plusmagazine.nl o.v.v. ‘Selfie’ of ‘Wie weet raad’.

Doe dit voor 24 november. Misschien staat uw brief dan binnenkort in deze rubriek.

Auteur