Het nut van de griepprik bij reuma

Nodig bij afweeronderdrukkende medicatie

Voor veel mensen is de griep een vervelende winterkwaal die vanzelf weer overgaat. Als uw afweer minder goed werkt, kan een griepje grotere gevolgen hebben. Reumapatiënten die afweeronderdrukkende medicijnen gebruiken, krijgen daarom een uitnodiging voor een gratis griepprik.

Griep wordt veroorzaakt door verschillende influenzavirussen. De eerste klachten zijn rillerigheid, hoesten, pijn in uw keel, hoofd en spieren. Daarna volgt hoge koorts. Meestal knapt u na drie tot vijf dagen weer op, maar u kunt zich nog weken moe en slap voelen. Bij mensen met weinig weerstand kan de griep zeer ernstig verlopen en zelfs dodelijk zijn. Gebruikt u medicijnen tegen reuma die de afweer onderdrukken, dan is het dus verstandig om een griepprik te halen.

Bij afweeronderdrukkende medicijnen kunt u denken aan azathioprine (merknaam Imuran),  methotrexaat, prednisolon, etanercept (Enbrel), adalimumab (Humira) en infliximab (Remicade) of een van de andere biologicals.

Werking
In het vaccin zitten dode deeltjes van influenzavirussen. Deze virusdeeltjes worden met een injectienaald in uw bovenarm gespoten. Uw lichaam maakt dan antistoffen aan. Na twee weken heeft u voldoende antistoffen aangemaakt om beschermd te zijn tegen de griep. Komt u in aanraking met een van de griepvirussen die in het vaccin zit, dan maken de antistoffen het virus onschadelijk.

Omdat de griepprik alleen dode virusdeeltjes bevat, kunt u geen griep krijgen van het vaccin zelf. De prik kan wel een beetje roodheid, zwelling en pijn in uw arm veroorzaken. Dat trekt binnen een paar dagen weg. Sommige mensen voelen zich na de vaccinatie een paar dagen niet zo lekker en hebben bijvoorbeeld een dag last van hoofdpijn of verhoging. Dit gebeurt met name bij kinderen die nog niet met een griepvirus in aanraking zijn gekomen. In zeer zeldzame gevallen worden ernstige bijwerkingen gemeld.

Geen garantie
De griepprik biedt helaas niet de garantie dat u helemaal geen griep krijgt. Het duurt twee weken voordat het vaccin werkt, dus als u binnen die twee weken besmet wordt, krijgt u toch griep. Daarnaast is bekend dat de afweer na een infuus met rituximab (merknaam Mabthera) minder goed werkt of soms zelfs niet reageert op de griepprik.

Ook als uw eigen afweersysteem niet goed werkt, kunt u toch ziek worden, maar de griep verloopt dan wel minder ernstig. Bovendien bent u beschermd tegen de ernstige gevolgen van de meest voorkomende griepvirussen.

Uitnodiging
Kinderen en volwassenen die extra risico lopen om ernstig ziek te worden van de griep, krijgen in oktober of november een uitnodiging van hun huisarts voor een gratis griepprik. Dit geldt bijvoorbeeld voor 60-plussers, diabetici, hart- en nierpatiënten en mensen met een verminderde weerstand. De griepprik wordt aan deze groepen aanbevolen, maar hij is niet verplicht. U mag zelf bepalen of u gebruik maakt van de uitnodiging voor de griepprik.

Krijgt u geen uitnodiging, maar denkt u dat u toch een griepprik nodig hebt? Overleg dan even met de huisarts. Als u tot de doelgroep behoort krijgt u dan alsnog een gratis griepprik. Behoort u niet tot de doelgroep, dan schrijft de huisarts een recept uit voor het vaccin. Dit kunt u kopen bij de apotheek en vervolgens door de huisarts laten injecteren. Sommige verzekeraars vergoeden het vaccin en de toediening door een arts.

Sommige organisaties bieden hun medewerkers ook een gratis griepprik aan en organiseren spreekuren waarop de bedrijfsarts vaccineert. Hieraan kunt u vrijwillig deelnemen.

Allergie
Alleen als u allergisch bent voor kippenei-eiwit, mag u geen griepprik krijgen. In het vaccin kan namelijk een beetje kippenei-eiwit zitten. Ook als u koorts heeft, kunt u de inenting beter uitstellen. Bij verkoudheid mag u wel de griepprik halen.

1 Reactie

Door A.Gall (niet gecontroleerd) op di, 1-10-2019 - 20:27

Wat is nu waar van al die verhalen dat de griepprik onzin is en alleen dient om de zakken van de farmaceutische industrie te spekken en ook dat een griepprik juiste gevaarlijk kan zijn.Als leek is het soms erg moeilijk zin van onzin te onderscheiden.Kunt u een keer een artikel aan dit onderwerp wijden ?