Rugpijn gaat niet over

Ik ben een man van 71 jaar en nog steeds gezond van geest en leden, behalve dat ik sinds 2006 problemen heb met lage rugpijn aan de rechterkant. Dit komt doordat ik dertig jaar lang in het Midden-Oosten duiklessen heb gegeven en met toeristen heb gedoken. Ik heb toen bijna elke dag een duikuitrusting van zo’n dertig kilo op mijn rug gedragen. Ik ben onder behandeling geweest bij een osteopaat en een fysiotherapeut, en ik heb ‘energy healing’ geprobeerd, allemaal zonder resultaat. Hebt u een advies?

Joris Bartstra, journalist met artsendiploma

Bij de beoordeling van lage rugklachten gaat het erom wat er anatomisch aan de hand is, en daar kom je alleen achter door onderzoek, onder meer met een rugfoto. Op grond van uw verhaal – veel belasting van de rug, het sjouwen van zware spullen, waarschijnlijk ook veel zitten en staan in schommelende bootjes (dat geeft enorme trekkrachten aan de rug om in evenwicht te blijven) en zwemmen – is het waarschijnlijk dat uw rugwervels allerlei verkalkingen zullen hebben op plaatsen waar pezen aanhechten.

Die verkalking is een mechanisme om de aanhechting te versterken. Dat kan de beweeglijkheid van de rug beperken, en spieren en zenuwen kunnen gemakkelijker ‘klem’ komen te zitten. Daarnaast zou het heel goed kunnen dat u artrose hebt gekregen van de gewrichtjes tussen de ruggenwervels.

Ik zou om te beginnen een orthopeed zoeken met verstand van de wervelkolom en die een zo helder mogelijke diagnose laten stellen. Waarschijnlijk zal dat leiden tot een gericht advies, van orthopeed en fysiotherapeut, over oefeningen en aanpassen van houding en bewegingspatroon om de klachten zoveel mogelijk te beperken. Ik moet er wel op wijzen dat de kans volledig pijnvrij te raken niet zo groot is. Ik zou ook met een arts overleggen over een efficiënt gebruik van pijnstillers.

Ook een gezondheidsvraag? Klik hier en stel de vraag aan een expert!