Kan ik iets doen aan een pijnlijke vagina na seks?

vrouw heeft pijn na seks
Getty Images

Ik ben een vrouw van 68 en niet gelukkig meer met mijn seksleven. Bij penetratie gaat elke keer de onderrand van mijn vagina kapot: die bloedt en voelt pijnlijk. Ik heb al diverse crèmes gebruikt op advies van de huisarts, maar niets helpt.

Joris Bartstra, journalist met artsendiploma.

Na de overgang daalt de hoeveelheid oestrogenen in je bloed met ongeveer 90 procent. Dat leidt er op latere leeftijd vaak toe dat de slijmvliezen van de vagina dun en droog (atrofisch) worden. Hormooncrèmes kunnen dit gedeeltelijk tegengaan. Daarnaast wordt vaak geadviseerd om meer tijd te nemen voor het vrijen, om het natuurlijk vochtig worden meer kans te geven. Ook wordt gezegd dat je bij seks op latere leeftijd het natuurlijk vochtig worden moet blijven trainen. Uiteraard kan gebruik van een glijmiddel penetratie ook makkelijker maken.De vraag is verder of de huisarts heeft gekeken en wat hij of zij heeft gezien. Er bestaat ook een veel sterkere vorm van atrofie: lichen sclerosus. Hierbij wordt de huid heel dun en kwetsbaar. Gedacht wordt dat het een auto-immuunziekte is. Die wordt vaak behandeld met crèmes met een afweer-onderdrukkende werking.

Wilt u ook een vraag stellen aan dokter Joris Bartstra?

Stel hier uw vraag. Vergeet niet uw naam, leeftijd en geslacht te vermelden. Als uw vraag ook voor anderen interessant is, zal Joris deze beantwoorden en publiceren in het tijdschrift Plus Magazine.

Auteur