Mijn man wil niet meer vrijen

Mijn man wilde 7 jaar geleden scheiden. We hoefden alleen nog de papieren te ondertekenen en dan was het zover geweest, maar ineens wilde hij niet meer scheiden. Ik dacht dat hij gewoon in de overgang zat of zo, hij was 52. Sinds die tijd wil hij geen gemeenschap meer en ik weet niet waarom. Ik heb het hem gevraagd, maar hij weet het ook niet. We doen het nog handmatig, maar niet meer echt. Wat kan ik doen zodat hij wel weer wil?
M.

Henriette Schoones, Seksuoloog NVVS/relatietherapeut

Volgens mij gaat het hier, in eerste instantie niet om de seks, maar om de totale relatiebeleving. De  kans is groot dat je man en misschien jij ook, geen intimiteit meer beleven. Onder intimiteit versta ik dan ook sociale intimiteit zoals samen dingen ondernemen, emotionele intimiteit zoals het delen van gevoelens en gedachten, lichamelijke intimieit zoals elkaar knuffelen zonder seksuele handelingen. In hoeverre is er bij jullie nog sprake van deze vormen van intimiteit?

De seksuele relatie lijkt gereduceerd tot een mechanische handeling. Ik ben benieuwd wat jullie binding is aan elkaar.Je zou aan je man kunnen vragen waarom hij nog bij je is en je zou jezelf af kunnen vragen wat jou nog bindt aan hem en wat je eventueel mist in je relatie. Als er weer intimiteit ervaren wordt, zal hij zeker weer naar je gaan verlangen en gemeenschap willen hebben.

Heb jij ook een gezondheidsvraag? Klik hier en stel je vraag aan een expert!