Ook 70-plussers hebben gewoon seks

Seks en intimiteit is ook onder mensen van boven de 70 heel gewoon, maar ze praten er weinig over. Psycholoog en seksuoloog Ingrid van Kempen vindt dat er iets aan het taboe gedaan moet worden.

“Over mensen vanaf de vijftig wordt al gedacht dat ze niet meer seksueel actief zijn. Maar ook onder 70-, 80-plussers en ouder is een grote groep gewoon seksueel actief”, zegt van Kempen in het NOS Radio 1 Journaal. Ook bestaat er een grote groep ouderen die het nog graag zou willen, maar het simpelweg niet meer kan. 

Volgens van Kempen houden ouderen het seksloze beeld ook zelf in stand. Ze vinden het namelijk moeilijk om erover te praten en omdat seks en intimiteit in de media vaak gekoppeld worden aan jong en aantrekkelijk. 

De afstand tot seks en intimiteit die ouderen kunnen ervaren, kan tot grote problemen leiden. “Ouderen die niet seksueel actief zijn maar dat wel willen, geven aan dat ze minder gelukkig zijn, meer stemmingsproblemen hebben en vaker eenzaam zijn”. 

Ook voor medewerkers van verzorgingshuizen is seksualiteit een moeilijk onderwerp. “Er wordt alleen over gepraat als er een probleem is. Terwijl het uit de probleemsfeer moet, we moeten kijken naar wensen en behoeften.”

Die zijn er namelijk gewoon: “Ouderen doen ook nog aan orale seks, aan masturbatie”, zegt van Kempen. “Maar ze praten er niet over. Ze hebben geen seksuele voorlichting gehad en niet gegeven. En in hun huwelijk werd ook niet over seks gepraat maar werd het gewoon gedaan.”

Van Kempen is van mening dat het ook een taak van medewerkers moet worden om seksualiteit bespreekbaar te maken. “Zorgmedewerkers vinden dat ook lastig. Maar zij moeten er bewust van worden en vaardigheden leren om het gesprek aan te gaan.”

Bron(nen):