De hele nacht naar de wc

Nycturie

Sommige mensen worden 's nachts continu wakker omdat ze moeten plassen. Het is een veel voorkomend urologisch verschijnsel, genaamd nycturie. De oorzaken zijn vaak medisch, maar het kan ook simpel komen door te veel drinken.

Nycturie is een van de bekendste oorzaken van een slechte nachtrust. Steeds opnieuw naar het toilet moeten, is funest voor uw slaapritme. U slaapt door die nachtelijke uitstapjes immers niet meer door. Met als gevolg dat u op den duur slaap mist.

Definitie

Nycturie kent veel definities. Over het algemeen wordt er in Nederland van nycturie gesproken, wanneer iemand geregeld twee keer per nacht moet plassen. Sommige mensen moeten echter meer dan vier keer per nacht uit bed.

Verkeerde moment

Mensen met nycturie plassen als het ware op het verkeerde moment. Het is geen ziekte op zich, maar wordt veroorzaakt door andere ziekten of gedrag. Zo kunt u nycturie krijgen als u 's avonds voor het slapen gaan veel drinkt. Hierdoor moeten de nieren 's nachts overuren draaien. Het gevolg is dat u af en toe je bed uit moet om te plassen. Medische aandoeningen die kunnen leiden tot nycturie zijn onder andere slaapproblemen, hersenaandoeningen, prostaathypertrofie, suikerziekte en hartzwakte. Ook het gebruik van bepaalde medicijnen kan van invloed zijn op het nachtelijke plasgedrag.

Groeiende prostaat

Mannen met een prostaathypertrofie bijvoorbeeld, hebben een groeiende prostaat. Dit is een goedaardig proces en komt veel voor bij mannen van boven de vijftig. Een eerste effect van die vergroting is dat u vaker naar het toilet moet. Ook 's nachts.

Bij hartzwakte wordt het bloed minder goed rondgepompt. Het gevolg hiervan kan vochtophoping zijn, ook wel oedeem genoemd. Als u slaapt, ligt u in een horizontale positie. De zwaartekracht oefent geen druk meer uit op uw benen en het vocht wordt opgenomen in het bloed. Geen dikke benen dus, maar de nieren halen het vocht uit het bloed en brengen het naar de blaas. Met nachtelijk plassen tot gevolg.

Vooral ouderen

Ongeveer 13 procent van de volwassenen heeft met nycturie te maken. Zowel mannen als vrouwen kunnen er op elke leeftijd last van krijgen. Het probleem neemt toe naarmate u ouder wordt. Vooral tussen het 50e en 70e levensjaar nemen de nachtelijke uitstapjes toe; tot 22 procent bij mannen en 43 procent bij vrouwen. Over het algemeen komt nycturie vaker voor bij vrouwen ouder dan 55 jaar met gezondheidsproblemen.

Behandelingen

Niet iedereen die eraan lijdt, vindt de aandoening vervelend. Niettemin kan nycturie haar sporen achterlaten. Een verstoorde slaap merkt u op den duur. U wordt chagrijnig, depressief en krijgt de behoefte om overdag slaap in te halen. Uw concentratie vermindert en op hogere leeftijd kan het kortetermijngeheugen u in de steek laten.

Behandeling kan gewenst zijn. Soms helpt een dagboekje. Hiermee krijgt u inzicht in uw leef- en drinkpatroon. Als blijkt dat uw drinkgedrag de aanleiding is voor de nachtelijke toiletbezoekjes, kunt u dit veranderen. Als nycturie het gevolg is van een andere aandoening, zal het verdwijnen als die aandoening wordt behandeld.

2 Comments

Door C.Godschalk (niet gecontroleerd) op vr, 21-10-2016 - 20:56

Mijn man van 65jr had ook deze problemen dat hij meerdere malen in de nacht zijn bed moest verlaten hij kreeg de tip eens PROSTAFORCE te proberen van dr.vogel het is op natuurlijke basis en het helpt echt bij mijn man meestal hoeft hij zijn bed niet meer uit om te plassen maar een enkele keer maar 1x.

Door Arnt (niet gecontroleerd) op do, 20-10-2016 - 16:35

Ben 82 jaar en begin juni geopereerd aan mijn goedaardige prostaatvergroting. Helaas heeft dat niet geholpen voor mijn nycturie, ik moet er nog steeds gemiddeld 7 x per nacht uit om te plassen. De chirurg had daar verder geen boodschap aan en adviseerde om dan maar overdag een uurtje te gaan liggen c.q. plaspillen te gaan gebruiken. Dat schiet niet echt op en het bovenstaande bericht biedt ook al niet veel soelaas.