Goede vraag! Is gapen besmettelijk?

Getty Images

Goede vraag! In deze rubriek gaat PlusOnline op zoek naar het antwoord op knagende vragen. Deze keer: is gapen besmettelijk?

Gapen doet iedereen, niet alleen mensen maar ook dieren. Er is al heel veel wetenschappelijk onderzoek naar gedaan, maar nog steeds is de functie van gapen niet duidelijk.

Wat inmiddels wel duidelijk is, is dat gapen besmettelijk is. Je kent het vast wel, wanneer iemand anders gaapt, begin jezelf spontaan mee te gapen. Amerikaanse onderzoekers hebben ontdekt dat die kans het allergrootst is bij jonge mensen. Tijdens hun gaaponderzoek vonden ze een verband tussen de aanstelijkheid van gapen en de leeftijd. Voor dat onderzoek lieten de wetenschappers 328 proefpersonen in de leeftijd van 18 tot 38 jaar een test doen.

De proefpersonen werd gevraagd drie minuten naar een film te kijken waarin veel werd gegaapt. Van de deelnemers onder de 25 jaar begon 80 procent mee te gapen. Van de mensen boven de vijftig gaapte slechts 40 procent mee. Waarom dit zo is? Vermoeidheid en de locatie bleken volgens de onderzoekers niet van invloed te zijn. De test werd namelijk zowel thuis als in een laboratorium uitgevoerd.

Empathie

Veel wetenschappers zijn er van overtuigd dat empathie en medeleven een grote rol spelen bij het besmettelijk zijn van gapen. Maar bij dit Amerikaanse onderzoek vonden ze daar geen verband voor.

Wist je trouwens dat een gaap van familie en bekenden aanstekelijker werkt dan van onbekenden? Ook de reden hiervoor is nog onbekend. Onderzoekers gaan in ieder geval gestaag door met het ontrafelen van alle raadsels omtrent gapen.

Auteur 
  • Ilona Meernik
Bron 
  • Trouw
  • Kennislink