Kwart Nederlanders sliep dit jaar slechter dan in 2021

Wakker door financiële stress en piekeren

wakker liggen
Getty Images

Eén op de vier Nederlanders slaapt momenteel slechter dan in 2021. Bij 64 procent is die slechtere nachtrust een gevolg van stress en zorgen. Belangrijke zaken waar ze wakker van lagen, waren kopzorgen over de toekomst en stress over de financiële situatie.

Dat blijkt uit onderzoek van een beddenketen onder duizend Nederlanders.

Slaaptekort door kopzorgen

"Een goede nachtrust zorgt ervoor dat we ons fysiek en mentaal gezonder voelen", vertelt neurowetenschapper en slaapexpert dr. Els van der Helm. Maar ondanks het feit dat we onze slaap gemiddeld een score geven van 6.7, was 2022 geen topjaar voor onze nachtrust. Maar liefst 26 procent van de Nederlanders sliep slechter dan vorig jaar. Redenen waardoor mensen wakker lagen:

  • Piekeren over de toekomst (28 procent)
  • Fysieke pijn (24 procent)
  • Zorgen over familie, vrienden en kinderen (22 procent)
  • Zorgen over de financiële situatie (19 procent)
  • Stress op werk (19 procent)
  • Zorgen over de eigen gezondheid (17 procent)

Nooit uitgerust

Helaas bleef wakker worden met een uitgerust gevoel dit jaar voor veel mensen uit. 30 procent van de ondervraagden ervaart slechts één à twee keer in de week een uitgerust gevoel bij het wakker worden. Voor 21 procent is daar zelfs nooit sprake van. De helft ervaart bijvoorbeeld meer stress en voelt zich zelfs minder gelukkig (53 procent) als ze slecht geslapen hebben.

Verknocht aan de smartphone

Een verkeerde gewoonte die steeds meer ingeburgerd raakt, is de blootstelling aan fel (en soms blauw) licht voor het slapengaan. Een kwart van de Nederlanders kijkt naar series en 28 procent scrolt op de smartphone voordat ze onder de wol kruipen. Bijna de helft (46 procent) heeft moeite met doorslapen of wordt gedurende de nacht regelmatig wakker. Dan pakt een kwart er de telefoon weer bij. Van der Helm: "Door die extra hersenstimulatie voelen we ons niet zo moe en is het nog lastiger om weer in slaap te vallen. Bovendien onderdrukt fel licht het slaaphormoon melatonine. Zo maken we het onszelf juist extra moeilijk om de slaap te vatten."

Maak van slapen een goed voornemen

Opvallend is dat een kwart van de Nederlanders een of twee keer per week probeert om slaap overdag in te halen. "Slaap inhalen zorgt ervoor dat je je op korte termijn weer beter voelt, maar alleen lange dutjes van zo’n 90 minuten halen echt de slaap in, omdat je alleen dan alle fases van de slaap doorloopt", licht Van der Helm toe. "Wat wel helpt, is zorgen voor goede slaapgewoontes en het creëren van een vast slaapritueel. Mindfulness kan bijvoorbeeld helpen tegen piekeren. Het zijn allemaal tools en tips waarmee we onze slaapgewoontes in kleine, realistische stapjes kunnen verbeteren. Wat mij betreft moeten we van 2023 het jaar maken waarop we slaap en een goede nachtrust bovenaan onze lijst van voornemens zetten."

Het onderzoek liet ook wat positieve dingen zien. Zo valt ruim één op de drie al binnen een kwartier in slaap. 35 procent heeft een kwartier tot een half uur nodig – volgens de wetenschap nog steeds een goede balans. Ook snoozen laat een groot deel liever links liggen: meer dan de helft (57 procent) maakt nooit gebruik van de snoozeknop.

Het onderzoek is in opdracht van Swiss Sense uitgevoerd door onafhankelijk veldwerkbureau Panel Inzicht onder 1.000 Nederlandse respondenten van 18 jaar en ouder, zowel werkend als niet-werkend, in september-oktober 2022 en is nationaal representatief op leeftijd, geslacht, regio, opleiding en werkstatus.

Auteur