Melatonine: bewaker van uw ritme

Het slaaphormoon

Zodra het donker wordt, komt er melatonine vrij in uw lichaam. Wordt het licht, dan stopt de productie. Kortom, melatonine regelt uw dag- en nachtritme.

Melatonine zorgt ervoor dat de lichaamstemperatuur daalt, waardoor het lichaam weet dat het nacht is en gaat rusten. Wanneer de stof in het bloed komt, worden we doezelig en vallen we in slaap.

Melatonineproductie

Als het licht wordt, stopt de melatonineproductie en worden we wakker. Naarmate we ouder worden, produceert het lichaam minder melatonine; daarom slapen senioren minder.

Melatonine geeft rust en herstelt het lichaam, wat essentieel is voor een optimale gezondheid. De stof ondersteunt het hart- en bloedvatenstelsel, beschermt tegen vrije radicalen, ondersteunt het immuunsysteem, heeft een gunstige werking op ouderdomsverschijnselen en vermindert spanningen.

In de Verenigde Staten is melatonine het meestgebruikte middel om beter te slapen. Ook in Nederland is melatonine verkrijgbaar.

Melatoninetabletjes

Iedereen maakt het slaaphormoon melatonine aan. Die aanmaak van uw lichaamseigen melatonine verandert bij ouder worden, dagelijkse slaapproblemen, werken in ploegendiensten of een jetlag.

Melatoninetabletjes helpen uw lichaam om beter te slapen; zo herstelt uw natuurlijke dag/nachtritme. Omdat het een natuurlijke lichaamseigen stof is en geen slaapmiddel, heeft het geen bijwerkingen zoals verslaving.

Nadelen zijn wel dat het slaperigheid overdag kan veroorzaken. Ook heeft het invloed op de hormoonbalans en is het dus verstandig om het met mate te gebruiken. Tabletjes zijn zonder recept verkrijgbaar bij de drogist.

Andere slaapmiddelen

Verder zijn er goede homeopathische middelen op de markt, zoals valeriaandruppels, kruidenthee of etherische oliën. Ook het eten van bepaalde voeding, zoals melk- of moutproducten, bevorderen de aanmaak van melatonine in uw lichaam. Maar slechts in kleine hoeveelheden.

16 Comments

Door Anonymous (niet gecontroleerd) op di, 26-11-2019 - 23:24

5xx Error | Cloudflare

Door Janneman (niet gecontroleerd) op zo, 17-3-2019 - 16:59

Zelfs huisartsen geven soms geen juiste informatie over melatonine en de tabletten ervoor. Op deze site wordt beweerd dat het veilig aan alle groepen gegeven kan worden. Dat is niet waar, want het is bepaald geen snoepje.
Je grijpt in in het natuurlijk waak-slaapritme van de mens. Dat snapt toch iedereen?
En de overheid schaart het onder voedingssupplementen wat ze niet zijn.

Door Maria (niet gecontroleerd) op za, 16-3-2019 - 20:10

Enorm ergerlijk die reclame hier, ook sluikreclame soms, met gekleurde informatie.
Melatoninetabletjes zijn hier vrij verkrijgbaar als voedingssupplementen, waar nogal wat artsen en specialisten al jaren tegen protesteren!
Vanwege de risico's, want ze zijn niet zo "onschuldig" als ze lijken.
Ook niet met matig gebruik, zoals hier gesteld wordt.
Beïnvloeden het natuurlijk waak-/slaapritme van de mens en soms zijn de gevolgen erger dan de kwaal.Wat uit de fabriek komt, is NOOIT lichaamseigen stof, maar synthetisch. Dit snapt een klein kind, dus waarom deze valse informatie?
Geld, natuurlijk en men heeft er weer een verslaving bij.
Tóp. dat hier kritische reacties staan: dat getuigt van gezond verstand en zélf nadenken!
Vaak staan hier onzinnige boodschappen, wat een onderschatting van de mensen die het lezen: intelligent en kritisch. Nu de verhaaltjesschrijvers nog!

Door Jojo (niet gecontroleerd) op vr, 15-3-2019 - 20:44

@hidkees, waarom zouden electromagnetische velden wel door de lucht en de muur gaan maar niet door je lichaam? als mensen zijn we ingesteld op het aardmagnetisch veld. Schoeisel, asfalt en metaal in je bed verminderen de heilzame werking ervan. Electromagnetische velden verstoren het nog meer. Waarom zou dat eerst in een artikel moeten staan als het gewoon natuurwetten zijn? Vroeger woonden mensen midden in de natuur. Tegenwoordig moet eerst bewezen worden dat uitzicht op groen een heilzame werking heeft. Was al eeuwenlang bekend.

Door hidkees (niet gecontroleerd) op vr, 15-3-2019 - 11:57

Zoals Kees zei, is het twijfelachtig of elektromagnetische velden van invloed zijn. Waar staat dat in een betrouwbaar artikel?
Het gaat juist om licht, vooral blauwachtig licht van schermen, wat lijkt op daglicht.

Door Elfen (niet gecontroleerd) op vr, 8-3-2019 - 15:34

Zeer goede reactie Jojo en dan komt binnenkort er ook nog 5G aan --

Door hidkees (niet gecontroleerd) op vr, 8-3-2019 - 11:50

Het is beter eerst de huisarts te raadplegen dan zo maar melatonine te gaan gebruiken. Valeriaan is een kalmerend middel, kruidenthee misschien ook. Dit zijn geen homeopathische middelen; die hebben helemaal geen werkzame stoffen, zou ik absoluut niet gebruiken.

Door Rinus van der Molen (niet gecontroleerd) op vr, 8-3-2019 - 11:01

Als 80 plusser met een flinke hoeveelheid medicijnen heb ik de grootste moeite om de slaap te vatten. Zonder een slaappil wordt het wel 3 uur. Dus de volgende dag moe erg moe. Wat zou ik nog kunnen doen?

Door E.P.M.C. Franken (niet gecontroleerd) op vr, 8-3-2019 - 02:56

Eet wat jij wilt, dan eet je ook nog lekker. Wanneer je iets moet krijgen, dan krijg je het toch wel.

Door Kees (niet gecontroleerd) op do, 7-3-2019 - 21:52

Al die middelen om slaap te krijgen kunnen beter vermeden worden, vele werken niet of nauwelijks, zeker als men ze langdurig gebruikt, maar kunnen wel bijwerkingen geven waardoor men b.v. kan vallen. Veel beter is het om een eind te gaan wandelen, voldoende te eten, een boek te lezen voor het slapen gaan, wel een glas warme chocolademelk, maar geen koffie later op de avond etc. Verhalen over electromagnetische velden waar men last van zou hebben lijkt mij klinkklare onzin.