Een groepgesprek via WhatsApp: wat u moet weten

Getty Images

Gezellig in een groep chatten met uw familie en vrienden: WhatsApp is een begrip voor smartphonegebruikers. Maar hoe zet u die vervelende meldingen uit? En zijn er gedragsregels voor een groepchat? Hier leest u meer over het maken én onderhouden van een WhatsApp groep.

Index:

In een groepschat kunt u met maximaal 256 mensen tegelijkertijd chatten. U kunt een onbeperkt aantal groepen maken. Dit gaat eenvoudig:

  • Open WhatsApp en ga naar het Chatsscherm.
  • Type op de knop Menu > Nieuwe groep.
  • Kies een groepsonderwerp of titel. Dit is de naam van de groep die alle deelnemers zullen zien.
  • Voeg een foto toe voor de groep door op het lege fotovak te tikken. Deze zal worden weergegeven naast de groep in je lijst met chats.
  • Type op Volgende.
  • Voeg deelnemers toe door de + te selecteren of door de naam van een contact te typen.
  • Type op de knop Maken en de groep is gereed!

Oh jee, u bent iemand vergeten te selecteren! Wat nu? Geen nood, u kunt als beheerder van uw nieuwe groep zelf mensen toevoegen of (in het uiterste geval) verwijderen.

  • Open de groep in WhatsApp.
  • Type op het onderwerp van de groep.
  • Selecteer Deelnemer toevoegen.
  • Zoek of selecteer contacten om deze toe te voegen aan de groep.

Ontstaat er ruzie in uw groep? Dan is het wellicht verstandig om ze allebei (tijdelijk) eruit te gooien, zodat de sfeer voor de rest niet verpest wordt. U moet groepsbeheerder zijn om deelnemers te kunnen verwijderen.

  • Open de groep in WhatsApp.
  • Type op het onderwerp van de groep.
  • Type en houd de naam van de deelnemer die u wil verwijderen vast.
  • Type op {deelnemer} verwijderen uit groep in het menu.

Over het algemeen zijn autocratische regimes geen lang leven beschoren. Zitten er mensen in de groep die u vertrouwt, dan kunt u de macht delen door hen ook beheerder te maken. Zo hoeft u ook minder vaak te controleren of alles wel goed gaat in uw groep.

  • Open de groep in WhatsApp.
  • Type op het onderwerp van de groep.
  • Type en houd de naam van de deelnemer die u als beheerder wilt aanwijzen vast.
  • Type op Groepsbeheerder maken.

Heel leuk, zo'n chatgroep, maar het kan soms ook té gezellig worden. Voor u het weet krijgt u iedere 5 minuten een nieuwe melding die uw telefoon doet vibreren. Dat is teveel van het goede. U kunt de groepsmeldingen dempen gedurende een bepaalde periode. U krijgt nog steeds berichten van de groep binnen, maar de telefoon zal hiervan geen meldingen geven als ze binnenkomen.

  • Open de groep in WhatsApp.
  • Type op de knop Menu > Dempen.
  • Kies voor hoe lang u de groep wilt dempen. UPDATE: Sinds eind oktober 2020 is het mogelijk een groep permanent te dempen!
  • Optioneel: schakel Meldingen weergeven uit om geen meldingen in de notificatiebalk te zien.

Heeft u het wel gezien in de groep, dan is er altijd de optie om hem te verlaten. Als u een groep verlaat, wordt u verwijderd uit de groep, maar zult u de groep wel nog steeds in de lijst met chats zien staan en de chatgeschiedenis kunnen lezen. Als u de enige beheerder bent en u verlaat de groep, zal een willekeurige deelnemer aangewezen worden als de nieuwe beheerder. Een groep verlaten:

  • Ga naar het Chatsscherm in WhatsApp.
  • Type en houd de naam van de groep vast.
  • Selecteer Groep verlaten.

Nadat u een groep verlaten hebt, zult u de optie om de groep te verwijderen zien. Als u de groep verwijdert, zult u de groep niet langer in de lijst met chats zien en de chatgeschiedenis wordt verwijderd. Een groep verwijderen:

  • Ga naar het Chatsscherm in WhatsApp.
  • Type en houd de naam van de groep vast.
  • Selecteer Groep verwijderen.

Etiquette in WhatsApp groepen

De een na de ander verlaat uw groep. Hoe kan dat? Storen ze zich ergens aan? Op WhatsApp gelden bepaalde ongeschreven regels. Enkele tips om mensen te vriend te houden op WhatsApp:

1. Weersta de verleiding en ga niet teveel 1 op 1 communiceren.
Het is makkelijker om in een groep door te praten terwijl de relevantie voor de rest eigenlijk ver te zoeken is. Het gevolg is dat wanneer u later 'groepswaardige' berichten plaatst (Wie gaat er naar de verjaardag van Annie?) veel mensen het bericht zullen missen. Sommigen zullen de meldingen hebben uitgeschakeld, of geen zin hebben om door 100 eerdere berichten tussen u en tante Truus te scrollen.

2. Gebruik die enter-knop!
WhatsApp brengt geen bedrag per bericht in rekening, waardoor veel mensen zich hebben aangeleerd om na iedere zin op 'Send' te drukken. Het gevolg is een groot aantal kleine berichtjes... en evenveel meldingen. Zeker in een groepschat wilt u dit minimaliseren. Hij is er nog steeds: de enter-knop! Zo kunt u uw bericht opdelen in alinea's. Als u een langer bericht typt, gebruik die dan gewoon. Er is geen maximum aantal woorden per bericht.

3. Beperkt het aantal 'emoticons'
Je gevoelens overbrengen via een chatprogramma is lastig. En er zijn zoveel leuke emoticons! Een cadeau, een bord spaghetti, tientallen gezichtjes... toch kunt u het gebruik hiervan maar beter beperken. Het leest namelijk bijzonder onprettig en u kunt uzelf ook de vraag stellen of het halfuur zoeken naar precies de juiste smiley wel de moeite waard is.

Zeker, incidenteel is het gebruik van een klein geel poppetje om sarcasme of een poging tot humor te identificeren geen probleem, maar ook hier geldt: overdaad schaadt. Zonder smiley komt de boodschap vaak genoeg ook wel over.

4. Maak geen enorme groepen aan.
We gaven eerder al aan: het maximum per groep is 256 personen. Maar dat wordt echt een bende: doe het niet. Wat als u iedereen vraagt om een gebakje mee te brengen naar een verjaardag? Tientallen berichten van mensen die 'ja' leuk zeggen. U kunt net zo goed in een kippenhok gaan zitten.

5. Voeg niet zomaar onbekenden toe.
Uw kleinzoon en dochter zijn in gesprek. Plotseling voegt u Jaap de buurman toe die over zijn schutting begint te praten. Ongemakkelijk! Niet alleen dat, maar Jaap heeft ook gelijk toegang tot de telefoonnummers van uw familieleden. Wilt u dat wel? Denk eerst na of iemand wel in de groep past en bespreek het desnoods met de leden.

6. Praat niet over gevoelige/irrelevante onderwerpen
Een groep kan het beste een doel hebben. Contact houden met de familie kan het doel zijn, zeker! Maar hoe meer verschillende onderwerpen u aansnijdt, hoe groter de kans dat bepaalde leden zich gaan ergeren en uitstappen. Discussies over politiek en religie, bijvoorbeeld. Maar als u over de schutting van de buurman gaat praten, zullen uw kleinkinderen misschien ook afhaken, want hoe relevant is dat voor hen? Hou het gesprek dus boeiend, maar kies de juiste onderwerpen. En denk ook aan Facebook. Een foto van uw kat past beter op dat visuele medium dan op WhatsApp.

7. Blijf niet stil en geef fatsoenlijk antwoord.
Iedereen is zich bewust van de andere leden van de groep. Als u stil blijft maar wel meeleest, kan dat raar overkomen: ongeïnteresseerd of juist een beetje eng. Deel iets van uzelf! En geef ook geen antwoorden van één woord: enkel 'ja' en 'nee' en 'ok' komen chagrijnig over.

8. Stuur geen berichtjes op onchristelijke tijden.
U gaat mensen toch niet bellen om 3:30 in de nacht? Stuur ze dan ook geen berichtjes! Misschien kunt u niet slapen en verveelt u zich in bed, maar voor de meeste mensen geldt dat niet. Sommige mensen zetten het geluid van hun mobiel niet uit en worden dus mogelijk gewekt door uw berichten. Als u 1 op 1 contact heeft weet u wel wie zich eraan stoort en wie niet, maar in een groepschat kan dat een ander verhaal zijn.

Auteur