Geen seks, wel intimiteit

Seks en intimiteit, kun je dat los zien van elkaar? Is 'geen seks' hebben met elkaar hetzelfde als 'geen zin in seks' hebben? Wat is eigenlijk geestelijke- en lichamelijke intimiteit? En kun je dan wel een goede relatie hebben zonder seks?

Ja, intimiteit kan zonder seks, en je kunt met elkaar vrijen zonder intimiteit. Er is ook zeker verschil tussen niet meer willen of kunnen vrijen, of niet meer vrijen maar wel de behoefte hebben of in ieder geval de zin om die behoefte weer aan te wakkeren.
En ja, een goede relatie zonder seks is mogelijk, maar dan moet er nog wel lichamelijke intimiteit zijn. Daarnaast moet je elkaar ook geestelijk iets bieden. Het ontbreken van geestelijke- en/of lichamelijke intimiteit blijkt de belangrijkste reden voor het stuk lopen van relaties.

Wat is intimiteit?

Vaak denken we bij intimiteit alleen aan lichamelijke intimiteit, en dan vooral aan seks. Maar fysieke intimiteit kun je hebben door kussen, zoenen en alle vormen van aanraken. En er is ook geestelijke intimiteit. Dat is het gevoel van verbondenheid met de partner en weten dat u vrij en veilig bent om uw diepste gedachten en emoties te kunnen bespreken en uiten.

Verschil tussen mannen en vrouwen

Mannen voelen zich het sterkst met hun partner verbonden door seks en gezamenlijke activiteiten. Zij tonen hun liefde en behoefte aan intimiteit vaak via seks. Vrouwen zoeken vooral emotionele intimiteit en het gevoel van verbondenheid. Zij willen aangeraakt worden zonder dat er direct een vrijpartij uit volgt. Dat verschil zorgt vaak voor misverstanden omdat de vrouw bij elke aanraking denkt dat hij gelijk seks wil en de man zich afgewezen voelt als zij ‘nee’ zegt. Kunnen partners hun gevoelens hierover niet uiten dan neemt de intimiteit snel verder af.

Hoe blijft een relatie goed?

Voor een goede en bevredigende relatie is zowel mentale als fysieke intimiteit onontbeerlijk. En net als met het onderhouden van de seksuele relatie moet u er moeite voor doen om de intimiteit tussen u te behouden. Bij gebrek aan lichamelijke intimiteit ligt het gevaar van de broer-zus relatie op de loer en deelt u daarnaast ook uw gevoelens en gedachten niet meer dan ontstaat al snel een gevoel van eenzaamheid.
Behoud de geestelijke intimiteit door er voor elkaar te zijn en naar elkaar te luisteren. Respecteer elkaar in het 'anders' zijn. Dat u zich soms aan de ander ergert is niet meer dan normaal. Wie herkent niet de irritatie over de ontbrekende dop op de tandpastatube en de rondslingerende kleding? Maar is de basis van de relatie goed, dan worden deze 'dagelijkse' ergernissen geen halszaak omdat u zich veilig voelt om gevoelens van ergernis te uiten zonder dat de ander zich afgewezen of aangevallen voelt.

Speelt seks in uw relatie  - tijdelijk - geen rol dan zijn er zeker nog andere mogelijkheden om intiem fysiek contact te houden om toch een bevredigend gevoel over het lichamelijke aspect van uw relatie te behouden. Juist door elkaar te blijven aaien, knuffelen, kussen, strelen en aan te raken zal het gevoel van lichamelijke intimiteit in tact blijven. Onze zintuigen geven namelijk het gevoel van intimiteit aan onze hersens door zodat het lichamelijk contact ook geestelijke voldoening geeft. Door intiem contact, in welke vorm dan ook, komen bepaalde hormonen vrij die een gevoel van geluk en verbondenheid geven.

In het kort

Praat over uw wensen en verlangens en luister echt naar elkaar. Maak er tijd voor. Laat televisie of computer uit of spreek zomaar eens ergens af voor een kopje koffie. Zoek naar wat u samen bindt.

Doe dingen samen en deel ervaringen en gedachten. Geen seks? Wel aanraken, aaien, knuffelen etc. Streel eens de minder voor de hand liggende plekjes op het lichaam van uw partner. Ontdek hoe erotisch andere lichaamsdelen kunnen zijn. Bij lichamelijke intimiteit is het hele lichaam betrokken, en niet alleen de geslachtsdelen.

Intimiteit, zowel lichamelijk als geestelijk, is dus in alle opzichten vooral 'samen' en 'met elkaar'. Het is de basis voor een relatie. Niet alleen in bed, maar de hele dag door.

Reactie toevoegen

13 Comments

Door Anoniempje (niet gecontroleerd) op ma, 9-9-2019 - 22:35

Zoek leuke lieve man voor te genieten van het leven zonder sex wel intimiteit
Ben 50 jaar

Door Carollyne Tjong... (niet gecontroleerd) op vr, 23-8-2019 - 17:29

In mijn praktijk bied ik aanraking, ontspanning en oprechte aandacht. Dit doe ik in de vorm van individuele sessies knuffelsessies, massagebehandelingen en andere lichaamsgerichte therapie. Samen met een ontspanningsexpert organiseer groepsbijeenkomsten zoals o.a. knuffelworkshops. De kleding blijft bij alle sessies aan en cliënten worden aangemoedigd om hun behoeftes en grenzen aan te geven. Op die manier kan er een veilige en ontspannen sfeer worden gecreëerd. Kijk eens op lepeltjelepeltje.com voor meer informatie. Als je vragen hebt bel of e-mail me, dan beantwoord ik ze van harte. Warme groet en graag tot ziens.

Door Rosemarie (niet gecontroleerd) op zo, 7-7-2019 - 17:41

Ik zoek een leuke vriend voor eeen lat relatie , 70 jaar ongeveer

Door Cor (niet gecontroleerd) op wo, 3-4-2019 - 10:27

Hey hallo ik wil u wel beter leren kennen

Door Cor (niet gecontroleerd) op wo, 3-4-2019 - 10:26

Ik ben op zoek naar een vrouw die geen sexy meer wil maar wel knuffel en zo en die een vaste relatie wil hoor graag van u

Door Cor (niet gecontroleerd) op wo, 3-4-2019 - 10:25

Ik ben op zoek naar een vrouw die geen sexy meer wil maar wel knuffel en zo en die een vaste relatie wil hoor graag van u

Door Inge (niet gecontroleerd) op ma, 5-11-2018 - 23:48

hallo,ook ik wil heel graag verder door het leven waar liefde en samen zijn het belangerijkste is.Sex wil ik niet meer maar strelen enz wel.Ik woon in Oostenrijk

Door Bruno (niet gecontroleerd) op vr, 19-1-2018 - 12:08

Ik heb behoefte aan iemand om te knuffelen zonder sex .
ik heb de ziekte van parkinson en heb geen behoefte meer aan
sex .
wel wil ik met een mooie aantrekkelijke vrouw knuffelen .
van waar ben jij

Door Ray Willems (niet gecontroleerd) op do, 30-11-2017 - 20:31

Een relatie zonder seks is natuurlijk wél mogelijk. Dat is sinds 2013 on-omkeerbaar bewezen. Al 4 jaar lang ontmoeten mensen elkaar op onze datingsite, wetende dat zij wel intimiteit waarderen (of niet), maar géén seks (meer) willen. Om welke reden dan ook. Een inschrijving op onze datingsite voorkomt misverstanden, teleurstellingen en discussies achteraf. Iedereen heeft zich immers met hetzelfde doel ingeschreven.
Laat u niet wijsmaken dat een relatie zonder seks niet mogelijk is, wij bewijzen immers het tegendeel. Wij zijn een besloten datingsite, dat geeft al een veilig gevoel. Buren, familie en vrienden zullen nooit weten dat u ingeschreven staat. Er wordt slechts een eenmalige kleine bijdrage gevraagd om tegemoet te komen in de kosten die wij maken. Wij werken zonder winstoogmerk.
Wij werken uitsluitend met volledig ingevulde profielen, wel zo prettig! U bent van harte welkom om onze site eens te bekijken. Ga naar relatiezondersex.nl en lees meer... Tot ziens!

Door John (niet gecontroleerd) op zo, 29-10-2017 - 03:05

Ik heb enorm behoefte daaraan welke vrouw reageert mag boven 70 ook zijn